Какво да приготвим за Задушница
от Kulinar.bg | 06 ноември 2015
Класически предложения за утрешната Архангелова задушница

Архангелова задушница, която се нарича още Велика (Голяма) задушница или Архангелска задушница, е една от трите най-големи през годината.

 

Както и на останалите задушници, и на Архангелова задушница се правят панихиди в храмовете.

 

Близките посещават гроба на починалия. Обичаят повелява най-възрастната жена да прелее гроба с вино, започвайки от главата. По традиция се прави коливо (варено жито със захар), хляб, който желае може да добави и сладки и соленки.

 

Ще ви предложим няколко рецепти, които да приготвите за утрешната Архангелова задушница.

 

Варени жито. В тази рецепта житото има и маково семе. Ако не харесвате вкуса му, можете да го пропуснете. Стафидите в рецептата също могат да се заменят с други сушени плодове. Ако не сте опитвали варено жито с плодове, то ви съветваме да ги добавите този път, получава се вкусно.

 

Традицията повелява на Задушница да се направи и хляб. Предлагаме ви тази усукана питка. Красива е и не се прави трудно. Ако все пак се плашите от засукването, то можете да разточите корите в кръгла форма и да не ги засуквате, а да ги изпечете в кръгла тава.

 

33117

Виолета Василева

 

Селски хляб е един друг вариант, ако предпочитате хляб без пълнеж. Този хляб е ароматен и доста лесен за направа.

 

Солени пръчици със сирене и ким. Формата им е подходяща за този случай, тъй като се раздава лесно. 

 

Ако ким не е вашата подправка, тогава ви предлагаме на си приготвите ето тези соленки с крема сирене. За целта ви трябват формички за курабийки, но ако не разполагате, можете да изрежете с чаша соленките.

 

Сладки с орехови ядки – правят се бързо, тъй като от общата смес се оформят кръгли топчета.

 

И една малко по-различна рецепта – сладки "кестени”. В нея има фъстъчено масло. Сладките, направени с него стават наистина много вкусни. Пък и наподобяват актуалните за сезона кестени. Също подходящи дребни сладки за Задушница.

Рецепти