Видове тесто: За хляб, малки питки, милинки
от Люба Грънчарова | 08 януари 2018
Важно условие е продуктите да са с еднаква температура

В българската национална кухня тестените изделия присъстват осезаемо и са любими на малки и големи.

 

Затова ще ви представя една поредица от различните видове тесто и тяхната употреба.

Много млади домакини изпитват страх да боравят с мая, да месят тесто. Ако първият опит е неуспешен, не се отказвайте.

 

Следващия път ще успеете. Ако следвате правилно стъпките на дадената рецепта, няма опасност да се провалите.

Заслужава си, защото няма нищо, което да се сравни с аромата на топъл хляб у дома.

Първо ще ви предложа рецепта за тесто с мая, от което може да правите различни тестени изделия. От него може да направите хляб, малки питки, милинки, пици и други.

Важно условие е продуктите да са с еднаква температура.

Като начало, пропорцията ще е от 500 грама брашно. Когато усвоите техниката, спокойно може да увеличите всичко по две.

Необходими продукти:


500 гр. брашно тип 500

прясно мляко или вода 250-300 грама

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

зехтин или олио - 4 с.л.

1 пакетче суха мая

 

Начин на приготвяне:


17891

Източник: Люба Грънчарова


В дълбок съд пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете маята и захарта. Налейте млякото и разбъркайте с лъжица, да се разтвори маята и, с помощта на
захарта, да се активизира.

 

17889

Източник: Люба Грънчарова

 

След това налейте олиото и солта и започнете да придърпвате брашното към средата, докато се усвои всичкото брашно.

 

Извадете тестото от купата и го омесете. Трябва да се получи гладко и меко тесто.

 

17890

Източник: Люба Грънчарова



Върнете тестото обратно в купата. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса. Процесът на втасване зависи от температурата в помещението - ако е топло, ще втаса по-бързо.

 

След първото втасване, премесете. Оформете според вашето желание. Преди да започнете да печете оставете още малко да втаса вече оформеното тесто.

Забележки: Течността невинаги може да се определи точно, заради брашното. Затова варира. Понякога поема повече течност, друг път по-малко.

Друг важен момент е печенето. Пече се в предварително загрята фурна при температура 180 С.

Пожелавам ви успех!

Рецепти