Как да си приготвим ароматни домашни кроасани с масло
от Kulinar.bg | 08 юли 2014
Наистина си заслужават!

Минавали ли сте някога през пекарна, където мирише на туко що изпечени френски кроасани с масло? Мирисът е несравним! Вкусът и хрупкавината на тестото също нямат равни.

 

За да пренесете тази атмосфера и в домовете си, решихме да ви покажем как да си приготвите кроасани в домашна обстановка. И, повярвайте ни, няма да намерите разлика с купешките.

 

Това, от което се нуждаете най-много за приготвянето на кроасаните, е време. Продуктите и самото приготовление не са сложната част. Просто се изисква време. Но, както знаем, хубавите неща стават бавно.

 

Вижте рецептата, с която да си приготвите френски кроасани с масло.

 

Нужни продукти:

 

250 мл. вода със стайна температура

30 г. жива мая

500 г. брашно, плюс 250 г. за замесване

3 ч.л. сол

50 г. захар

100 г. масло

 

250 г. масло за замесване

 

2 яйца за намазване

 

Начин на приготвяне:

 

На тестото:

 

Смесете брашното, захарта и солта.

 

Добавете разтворената във вода мая, след което маслото, и замесете тестото с ръце.

 

Изсипете замесеното тесто на плота, поръсен с брашно, и продължете да го месите с ръце.

 

Готовото тесто сложете в хладилник. Оставете го да престои цяла нощ.

 

На маслото:

 

Сложете маслото в пликче, или между два листа пергаментова хартия. Разточете го на правоъгълник с размери 17 на 20 см. Оставете го в хладилник, за да се втвърди.

 

Омесването:

 

Когато всичко е охладено, изкарайте тестото от хладилника и го разточете с широчина 20 см и дължина 34 см. Трябва да е двойно по-дълго от маслото.

 

Сложете парчето масло върху тестото и го захлупете другата част. Разточете, за да се получи тройно дълго тестото. Широчината си остава същата.

 

После свийте и разточете отново. Колкото повече свивате тестото и колкото повече разточвате, толкова по-пухкаво ще се получи. Не забравяйте да обръщате всеки път, когато разточвате наново!

 

Тестото трябва да се получи по следния начин – 5 пласта тесто, 4 пласта масло. Замесено по този начин, кроасаните ще станат много пухкави.

 

Опаковайте готовото тесто и го оставете в хладилник за 1 час.

 

След това го разделете на две части. Тази, която не използвате, поставете в хладилник, защото маслото не търпи топло.

 

Разточете на дълго тестото. Нарежете го на триъгълници.

 

Оформете кроасаните и ги подредете в намаслена тава.

 

Разбийте двете яйца много хубаво. Намажете кроасаните с тях.

 

Печете за 10 минути на 200 градуса, след което намалете на 190 и печете още 15 минути.

 

Готовите кроасани може да хапнете натурални, може да подправите със шунка и кашкавал, или пък да ги намажете с шоколад.

 

А ето и видеото, което ще ви окаже голяма помощ при приготвянето на тази рецепта.

Рецепти