Видове тесто: Хилядолистно (бутер) за кроасани
от Люба Грънчарова | 17 декември 2017
Познато и като бутер тесто, то е най-сложно за приготвяне

От всички видове тесто, хилядолистното, познато и като бутер, е най-фино.

 

За да направите това тесто, се изисква доста опит.

 

То се "работи" бързо, а маслото не бива да омеква.

 

От това тесто се приготвят кроасани, тарти с плодове, бисквити сълзица.

 

Служи за основа на сладки и соленки.

 

Първата стъпка към приготвянето на хилядолистното тесто е подготвянето на продуктите.

 

Необходими са:


19440

Източник: Люба Грънчарова

 

Брашно - 450 грама

 

Масло - 350 грама

 

Прясно мляко - 200 грама

 

Суха мая - 1 пакетче

 

Захар - 1 чаена лъжичка

 

Сол - 1 чаена лъжичка

Начин на приготвяне:


Маята се разтваря със захарта и прясното мляко. След това се прави кладенче в брашното, изсипва се солта и се замесва тесто с разтворената мая.

 

Тестото се разточва на кора.

 

19438

Източник: Люба Грънчарова

 

В единия край се слага маслото със стайна температура.

Прегъва се като плик и се оставя в хладилника да се стегне.

 

След 1 час тестото се изважда, разточва се внимателно, като се внимава маслото да не излезе от тестото.

 

19439

Източник: Люба Грънчарова

 

Отново се сгъва на плик. Тази процедура се прави поне три пъти.

 

Готовото тесто се разточва на правоъгълник.

 

Реже се на триъгълници. Завиват се кифличките.

 

Оставят се да втасат.

 

Пече се 40-45 минути, като първите 10 минути - на 100 С. Допича се на 220 С.

Рецепти