Как да си направим "дяволски шоколадова торта"?
от Kulinar.bg | 18 юли 2014
Внимание! Рецептата съдържа високо съдържание на шоколад :)

Някои хора обичат леки торти, но други "си умират" за парче силно шоколадова наслада. Ние сме от вторите!

 

Затова решихме да споделим с вас рецепта за тортата, която по целия свят наричат "devil's food cake" или иначе казано - "храната на дявола". И ако има храна, за която да се чувстваме виновни, знаем, че това е точно тази торта.

 

В нея има много шоколад, какао и кафе. Три съставки, на които трудно можем да устоим.

 

Рецептите за "дяволски шоколадовата торта" са наистина много, но ние се спряхме на тази, защото е доста лесна и бърза за приготвяне. Нужни са само малко желание, известно време, но най-вече – любов към шоколада.

 

Нужни продукти:

 

За ганаша:

 

1 1/3 ч.ч. течна сладкарска сметана

430 г шоколад (може да използвате черен или млечен по желание)

 

 За блатовете:

 

2 ¼ ч.ч. брашно

¾ ч.ч. какао

1 ч.л. сол

1ч.л. бакпулвер

2 ч.л. сода бикарбонат

2 ч.ч. захар

1/3 ч.ч. мляко

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. меко масло

1 с.л. инстантно кафе

3 яйца

1 ч.л. течна ванилия

 

Начин на приготвяне:

 

На ганаша:

 

В тенджера сложете сладкарската сметана и оставете леко да заври.

 

Изсипете сметаната върху шоколада, още докато е гореща, и оставете така за няколко минути.

 

След това започнете да разбърквате сместа, за да се получи гъста и шоколадова глазура.

 

Оставете на страна за няколко часа.

 

На блатовете:

 

Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете две тавички и покрийте дъното им с хартия за печене.

 

Ако нямате две еднакви форми, използвайте само една, като редувате блатовете в нея.

 

В тенджера сложете водата, млякото и разтворимото кафе. Оставете леко да заври и махнете от котлона, за да се охлади за малко.

 

В купа разбийте маслото и захарта, докато не станат кремообразни. Добавете и яйцата и екстракта от ванилия. Продължете да разбивате.

 

Разбъркайте сухите съставки и изсипете половината от тях в захарната смес. Добавете и половината от кафената смес. Продължавайте да разбивате.

 

Добавете и другите две половини, като не спирате да разбивате.

 

Когато сместа е добре разбита, я разпределете на две в тавички.

 

Печете блатовете за 30-35 минути.

 

След като станат готови, оставете ги да изстинат напълно.

 

Сглобяване на тортата:

 

Сложете върху подходящ поднос единия блат.

 

Намажете го с ¼ от шоколадовия ганаш.

 

Покрийте с втория блат и намажете с останалия ганаш цялата торта, включително и страните.

 

Вижте и видеото към тази рецепта, което със сигурност ще ви помогне в приготвянето й.

Рецепти