Как да сварим перфектно киноа?
от Kulinar.bg | 14 юли 2014
Модерният продукт е много полезен и пълен с фибри!

Все по-често хората започват да се обръщат към здравословното хранене и използват в менютата си различни нови храни. Тези модерни продукти се считат за изключително полезни, което е напълно вярно.

 

Основните новости на пазара са киноата, чиата, лимецът, булгурът и подобните им. Те се варят лесно и могат да се поднасят във всякакъв вид – салати, гарнитури, основни и т.н.

 

Киноата се усвоява лесно от организма и успешно замества ориза. Има високо съдържание на фосфор, калий и желязо. Киноата съдържа два пъти повече фибри от останалите зърнени култури и е едно от най-мощните средства срещу констипацията.

 

Освен това, киноата се приготвя доста бързо и лесно. И за тези, които не знаят как да си я приготвят и досега не са пробвали от страх да не се справят с варенето й, вижте следните указания.

 

Нужни продукти:

 

1 ч.ч. киноа

2ч.ч. Вода

1с.л. зехтин

½ ч.л. сол

 

Когато варим киноа, трябва да знаем, че съотношението е 2:1 в полза на водата.

 

Начин на приготвяне:

 

Измиваме добре киноата. Слагаме я в малка тенджера и я заливаме с водата.

 

Слагаме я без капак на силен огън и оставяме да заври.

 

След като заври, слагаме солта и олиото, намаляваме силата на котлона и похлупваме с капак. Варим 15 минути.

 

Макар и киноата да е готова напълно, трябва да я оставим под капак за 5 минути на страни от котлона. Така ще стане по-пухкава.

 

Готовата киноа може да се използва за различни ястия. Освен това, по желание може да се добавят различни подправки още при самото варене.


Вижте и видеото към споделената техника.

Рецепти