Как да размразим месо за 5 минути?
от Kulinar.bg | 11 юли 2014
Без да го слагаме в микровълновата фурна

Не може да не сте изпадали в тази ситуация: започвате да готвите нещо с месо, но, ОПА, забравили сте да прехвърлите месото от фризера в хладилника миналата вечер.

 

Не е нужно да рискувате и да готвите прекалено дълго месото в микровълновата фурна или да стане така, че да вечеряте към 23 00 ч.

 

Защо казваме "да рискувате", готвейки много дълго в микровълновата? Припомнете си вредна ли е микровълновата фурна.

 

Вместо това, вземете два метални (алуниеви) съда. Обърнете единия, сложете месото върху дъното му (което сочи нагоре). Добре е да е завито в найлон.

 

След това напълнете другия съд с вода и го сложете върху месото.

 

Оставете така за 10 минути месото (или повече, ако парчето е по-дълбоко замразено).

 

И воаля – вечерята вече не е дълбоко замръзнала и можете да преминете към готвене.

 

Чудите се как действа тази система?

 

Металът провежда топлина, а алуминият, в частност, е чудесен проводник на заобикалящата топлина.

 

А тя е достатъчна, за да размрази стек. Тежестта на водата пресира горния съд, увеличавайки неговата повърхност, а това от своя страна му позволява да провежда повече топлина.

 

Така месото се размразява по-бързо. С този хитър метод няма да изпадате в ситуацията, която обрисувахме в началото на статията.

 

Искаме да отбележим, че този метод важи за по-малки разфасовки месо.

 

Едва ли бихме успели с няколко килограма месо. Но пък, ако ви се правят експерименти, можете да опитате с по-големи съдове и повече вода. И да видим какъв ще е разултатът.

 

Рецепти