3 хитрости "на скара"
от Kulinar.bg | 17 юни 2014
И буквално, и преносно

В сезона на скарата сме. Ето защо е време да си припомним няколко задължителни условия на добрата скара, както и да включим някои нови тънкости.

 

Почистване със сол

 

Знаехте ли, че едрата сол (например хималайска) може да ви помогне в почистването на скарата? Сложете сол на скарата, докато гриловате, тя ще поеме неприятните миризми и пушека. Идеята е да я сложите на такава част от скарата, която не се загрява по време на печенето.

 

Колко да е дебела пържолата?

 

Забелязали ли сте, че по-тънките пържоли стават по-сухи? Ако нарежете месото на по-дебели парчета, впоследствие ще получите пържола, която се е изпекла равномерно и е доста по-сочна.

 

Ако парчето месо е прекалено голямо за 1 порция, нарежете го и го поднесете на повече хора. С условието, че ще изчакате няколко минути, преди да хванете ножа, за да не изтекат соковете от пържолата.

 

Скарата на въглища

 

Вече сте я напалили, като за целта сте изразходвали немалко количество време и енергия (буквално и преносно). Защо да приключите гриловането само с определената за 1 хранене храна? Можете да изпечете кюфтета, наденички и месни деликатеси, които да консумирате през следващите дни.

 

Когато ги затоплите, ще установите, че на вкус не са много по-различни. Друга идея е да "овкусите" месо, което планирате да сготвите, вместо да го използвате в суров вид. Например пилешкото за супата. Скарата на въглища придава неповторим аромат на храната, а и няма да ви се наложи да го сварявате предварително.

Рецепти