Как да поднесем вкусни месни деликатеси
от Мартина Николова | 17 октомври 2013
Като предястие

Понятието "антипаста" идва от италиански. Въпреки познатата представка анти-, означаваща част от антонимна двойка в български език, преведено буквално от италиански означава "преди яденето" или това е онази част от храненето, която у нас наричаме предястие.

 

Разбира се, има много разнообразни варианти на предястия, които можете да поднесете, но в най-честия случай това е плато с апетитни месни деликатеси. Става бързо и почти винаги се оценява подобаващо от всички на масата.

 

Е, изисква се известна прецизност в "изработването" на красиво плато. Не може да нахвърляте няколко парчета салам в чиния и да го наречете плато с деликатеси.

 

Добре ще е, ако познавате вкусовете на хората, за които го приготвяте. Някои обичат да си похапват по-мазнички салами, други залагат на изсушените – пастърми, суджуци.

 

Ако имате разнообразни гости, погрижете се да разпределите различните видове колбаси, така че да бъдат удобни на тези, за които са предназначени. Ако не сте добри във финото рязане на колбаси, можете да се възползвате от нарязаните месни деликатеси, които предлагат големите, а и вече не толкова големи, магазини. Трябва да сме прецизни и взискателни към вида на това, което поднасяме на масата.

 

Разбира се, не може да се оставят самотни просто няколко парчета салам, проявете въображение. Към тях може да се добавят маслини, сирена, артишок, мариновани чушлета, гъби и т.н.

 

Съветваме ви, ако сте поднесли колбаси с по-агресивен вкус и искате да ги комбинирате със сирене, то изберете малко по-неутрално, като моцарела например.

 

Друг вариант за подбор на саламите би могъл да се направи според национална кухня. Това донякъде ще улесни избора ви. Да вземем например италианска кухня, ако сте решили вечерята да мине под знака на вкусната кухня от Ботуша.

 

Вземете прошуто, спек и мортадела. Гостите ви ще останат доволни, тъй като с тези три варианта ще задоволите всеки вкус.

 

Не забравяйте и напитките. Едно хубаво червено вино или леко розе би завършило картинката по най-добрия начин.

Рецепти