Кайзершмарн - императорската палачинка
от Kulinar.bg | 05 август 2014
Пухкава и мека - абсолютно вълшебна!

Кайзершмарн е австрийски десерт, наподобяващ визията и текстурата на палачинка. Нарича се още и императорска палачинка, тъй като името му дава именно австрийския император Кайзер Франз Джоузеф I, който бил голям почитател на рецептата.

 

Наименованието на сладкиша всъщност е смесица между името на императора и думата "schmarren", което означава "нарязана палачинка". "Schmarren" е разговорен израз, използван в Австрия и Германия, за да се каже "дреболия", "миш-маш", "бъркотия", "лудост". Император Кайзер Франз Джоузеф I дори е наричал кайзершмарн "моята лудост".

 

Този вид палачинка се различава от обикновената с това, че е по-дебела – около 1 – 2 см, и е изключително пухкава и мека. Освен това кайзершмарн се поднася нарязан на парчета. Това е основната му отличителната черта.

 

Десертът е популярен в Австрия – неговата родина, Южна Германия, Словения и Северна Хърватия.

 

Рецептата за кайзершмарн не е сложна. Продуктите, нужни за направата му, са брашно, яйца, захар, сол и мляко. Пърженето, както при обикновените палачинки, се случва в загрято масло.

 

Това, което е по-различно, е разделянето на белтъците от жълтъците. Нужно е белтъците да се разбият на сняг с малко сол, а жълтъците да се смесят с брашното, захарта и другите съставки.

 

Палачинките се разделят на парчета още, докато са в тигана. За целта са нужни две дървени лъжици.

 

За украсата на кайзершмарн традиционно се използва пудра захар. Може да се поръси и с карамелизирани ядки, сушени или пресни плодове, конфитюр или някакъв плодов сос.

 

Предлагаме ви да видите това вкусно предложение за кайзершмар, с което да изненадате близките си.



Император Кайзер Франз Джоузеф I


Източник: Уикипедия

Рецепти