Историята на пицата в 2 минути (видео)
от Kulinar.bg | 02 април 2014
Съветваме ви да не отваряте статията на празен стомах

Пица - една единствена дума, която може да накара стотици хиляди хора да оближат устни и да огладнеят на секундата. От пица до пица обаче има разлика.

 

Ако искате да похапнете истинска, трябва да отидете до Италия (например до Рим, където да хапнете пинса) или пък да намерите италиански пицар там, където живеете.

 

Това не не го пишем просто така. Макар да изглежда елементарна за изпълнение, пицата крие своите тънкости и има много богата история.

 

Тестеното изкушение ни връща векове назад, като от днешна гледна точка съвсем спокойно можем да говорим за неговата еволюция.

 

Както вероятно знаете, още преди настъпването на Христа, хората от Близкия изток и Средиземноморието се наслаждават на плосък хляб, овкусен с фурми, сирене, зехтин, подправки.

 

Прескачаме няколко века напред, до 16 век, за да станем свидетели на пицата, която си приготвяли бедните гръцки заселници в Неапол. Тяхната пица била покрита с домати, сирене, зехтин, аншоа и чесън.

 

В края на 18 век се появяват и първите вкусотии, наподобяващи днешните. Действието отново се развива в Неапол. Тогава и там, пицата за първи път се пече заедно с пълнежа отгоре.

 

През 1830 година се появява и първата пицария – Antica Pizzeria Port'Аlba – в Неапол. В оригиналното меню участие взимат пица Маринара (домати, чесън, зехтин и риган) и Маргарита (моцарела, домати и босилек). За последната вече сме ви разказвали с подробности: Маргарита – пица като за кралица.

 

Именно по това време пицата набира популярност из цяла Италия.

 

В Щатите, италиански имигранти също приготвят и продават пица. През 1905 година в Манхатън врати отваря ресторант Lombardi's. Именно това е първата пицария в САЩ.

 

След Втората световна война, плоският хляб с топинг набира известност извън Америка. Американски войници напускат Италия и се връщат у дома, и, както се досещате, били доста запалени по пицата.

 

През 50-те години отвъд Океана започват да се появяват все повече пицарии, които се превръщат във вериги. Пицата става световноизвества. През '57 година пък започва производството на замразени пици.

 

През 60-те биват измислени картонените кутии, благодарение на които днес ни доставят вечерята у дома.

 

През 85-та пък се пръкват бейгъли с нейн вкус.

 

И така нататък...

 

Съветваме ви да се запознаете и с видео материала, който, в рамките на 2 минути и 16 секунди, разказва историята на пицата по един много апетитен начин:

 

 

Огладняхте ли? Хвърлете поглед на свързаните рецепти.

Рецепти