Знаете ли как правилно се удвоява тесто за сладки?
от Kulinar.bg | 07 декември 2015
Ще ви се наложи и трябва да знаете

Наближава Коледа, някои училища правят празненства по случай Рождество, от децата се иска да донесат сладки, за да се почерпят всички малчугани от класа. Дотук добре, звучи забавно, но не и за мама.

 

Защото именно мама е тази, която трябва да се нагърби със задачата да приготви сладки за около 25 деца. Това определено не е лесна задача. В подобни ситуации нормално е да удвоим количеството на тестото, но това може да доведе някои последици след себе си. Трябва да се съобразим с тези няколко момента:

 

*Трябва да сме сигурни, че миксерът ще издържи на количеството, защото тестото за сладки обикновено е лепкаво и тежко. Не един и два миксера са изгаряли от претоварване. Ако не сте убедени, то трябва да направите тестото на две партиди.

 

 sxc.hu

 

*Почти всички съставки на сладките могат да се удвояват и дори утрояват – брашно, мляко, захар, вода, шоколад. Подправките също могат да бъдат увеличавани, но определено трябва да внимавате да не сложите твърде много канела, карамфил или джинджифил. И накрая – внимавайте най-много със содата и бакпулвера. Прекалено много от набухвателите може да провали цялостното ви представяне. За 1 чаша брашно слагайте по 1 най-много 1 ¼ ч.л. Бакпулвер или ¼ ч.л. сода за хляб.

 

*Избягвайте заместителите на продукти, когато правите голямо тесто за сладки. Можете да смените ядките с малки шоколадови топчета за сладкиши или череши да смените с боровинки, това няма да наруши текстурата. Но недейте да сменяте видовете брашно или захарта с мед. Това може да промени текстурата и да обърка печенето.

 

*Запишете удвоената рецепта, не разчитайте на добрите си математически умения в момента на готвене. Добре е да имате вече сметнати количествата и просто да си поглеждате в листа, вместо да смятате в момента. Доверете ни се. 

 

*Разделете тестото на две, когато стигнете до точенето. И без това не е лесна задача да се точи, не го правете още по-трудно, като се борите с голяма кора тежко, маслено тесто, например.

 

*Докато работите с половината тесто, сложете другата в хладилника. Студено тесто за сладки се точи много по-лесно.

 

*Изстудете тавите, в които ще печете. Особено за 2-та и 3-та партида (ако има такива), топлите тави могат да стопят сладките, още докато ги редите в нея, и това да развали формата им.

 

А на финала, ето и една изпитана рецепта за коледни сладки.

 

'

sxc.hu

Рецепти