Зеле
от Kulinar.bg
В българската национална кухня зелето е на особена почит

Не е ясно коя точно е родината на зелето, но най-вероятно става въпрос за някоя европейска страна.

В момента, както и на много други продукти, голяма част от производството му (около 50%) е съсредоточена в Китай.
 

В българската национална кухня зелето е на особена почит, като най-разпространени са сармите (постни или с кайма), свинско със зеле, зелева салата и др.

В този зеленчук има много бета-каротин, пазещ клетките от вредите, които могат да нанесат свободните радикали. Бета-каротинът се превръща в тялото ни във витамин А и оказва благотворно влияние върху косата, кожата и ноктите и подобрява зрението.



С подобно съдържание могат да се похвалят и морковите, така че класическата салата от зеле и моркови е еднa от най-здравословните гарнитури.

В зелето се съдържат още прилични количества витамин C, желязо, калций, магнезий, фосфор.

Суровото кисело зеле пък помага при всякакви стомашно-чревни неразположения, а зелевият сок е изпитан еликсир срещу махмурлук.  

Рецепти