Защо трябва да ядем резене?
от Kulinar.bg | 23 ноември 2014
И за какво е полезно

Резенето се свързва с редица здравословни привилегии.


Използвало се е от векове в алттернативната медицина.


В Индия, например, семената му са се използвали за освежаване на устната кухина.  


Цялото растение е ядивно и има способността да овкусява другите храни, до които се докасва в ястието.


Сред основните здравословни привилегии, приписвани на резенето са:


превенция на някои видове рак и намаляването на вече създали се туморни образувания – селенът в него омага за добрата ензимна функция на черния дроб и освен това резенето  е богато на много витамини;


подобрява сърдечносъдовата дейност, намалявайки нивата на лошия холестерол;


заздравява костната структура – съдържа магнезий, цинк, витамин К, калций, желязо;

 


може да помогне при контролиране на метаболизма и промяната на килограмите към желаната посока, поради високото съдържание на витамин В6;


здравето и добрия облик на кожата на лицето може да се повлияе с хапването на резене, тъй като помага за предпазване от вредните влияния на времето върху кожата;


резенето е натурален източник на естроген – важен за възпроизвеждането при дамит.

Рецепти