Защо трябва да ядем повече моркови
от Kulinar.bg | 05 януари 2018
Морковите са суперхрана, която трябва да се включва често в менюто

Морковите влизат в списъка със суперхраните, които би трябвало да направят от нас най-малко супермен, или поне с такова впечатление оставаме, когато четем за тях и техните суперполезни свойства.

 

Знаете, че суперхраните обикновено са с растителен произход. Затова не е изненада, че са сред тях.

 

Всеки един представител на "хранителното царство", удостоен със званието "суперхрана", крие в себе си поне една причина, с която да го заслужи. Морковите обаче се нареждат много напред в списъка, поради многобройните си полезни привилегии.

 

След като ги разберем, няма да се чудим следващият път каква зеленчукова гарнитура да поднесем. Ето и няколко лесни и бързи начина за приготвяне на моркови, които можете да опитате. А сега за суперпреимуществата на оранжевия зеленчук.

 

Морковите осигуряват вечност

 

Е, няма да ви причислят към безсмъртните от клана Маклауд, но имат силно живителна способност, поради бета-каротина, съдържащ се в тях. Той представлява антиоксидант, борещ се със свободните радикали, отговорни за стареенето. Неизбежно е, ще кажат някои. Но можем да го позабавим малко, нали?

 

Правят ни красиви

 

Освен антиоксидантите, които апропо се намират в състава на супер храните, в повечето случаи, морковите са богат резервоар на витамин А, който пък от своя страна е отговорник за здравето и красотата на косата, ноктите и кожата.

 

Борят се със сърдечно-съдовите заболявания

 

Бета-каротинът, алфа-каротинът и лутеинът (съставни части в структурата на моркова) са антиоксиданти, които се борят с холестерола, поддържайки нивата му в здравословни състояния. Което не означава, че можем да се храним безразборно и да разчитаме на морковите да балансират приетото екстраколичество холестерол с храната. Нишковидната структура на оранжевите супергерои помага за борбата с лошия холестерол.

 

Осигуряват дентално здраве

 

Грижата за зъбите е нещо, което много хора пренебрагват и се сещат едва, когато болкота е непоносима. Морковите идват на помощ в случаите, когато искаме ходенето при стоматолога да бъде рядко, но поради липса на нужда, а не време. Морковите чистят плаката, обазувана по зъбите. Отхапването на парче морков, предизвиква генерирането на слюнка, което регулира нивото на киселинност, предизвикваща кариесна маса по зъбите.

 

Подобрява работата на черния дроб

 

Освен суперхрана, морковите биват определяни и като детоксикираща храна, защото пречистват черния дроб и следователно помагат на работата му, чрез предпазване от опасно "складиране" на мазнини.

 

Лекуват рани

 

При порязване или открита рана, се прилагат сурови или варени моркови, поради антисептичното си действие.

 

Големият списък с суперхарактеристики на морковите не спира дотук. Те съдържат витамин С, А, К, В6, калий, фибри, манган и др.

 

Сигурни сме, че вече сме ви убедили в полезността на хрупкавите оранжеви зеленчуци.

 

Рецепти