Защо овесът е супер полезен?
от Симона Иванова | 12 юни 2017
Бори се с рак, затлъстяване, високо кръвно...

Закусвате ли овесени ядки с кисело мляко или овесена каша?

 

Или по-скоро избягвате да го консумирате? Е, спрете да го избягвате, защото овесът е супер полезен!

 

Овесът е богат на витамин Е, фибри, есенциални мастни киселини и други полезни вещества, които го правят "суперхрана".

 

Заради голямото си разнообразие от витамини и минерали, той има качествата да се бори с много болети - рак, затлъстяване, хипертония, запек.

 

1. Поддържа нивата на холестерола в нормални граници - овесът се бори с лошия холестерол, тъй като съдържа диетични фибри. 

 

Диетичните фибри свалят нивата на лошия холестерол, без да влияят върху добрия. Затова овесът предпазва сърцето и цялата сърдечносъдова система здрава.

 

2. Бори се с хипертонията - по същата причина (диетичните фибри) овесът помага за поддържане на кръвното налягане в нормални граници. 

 

Приемът му всеки ден може да предотврати хипертония или да се бори с нея, ако вече е налице. Освен това предпазва организма от последиците, които високото кръвно носи със себе си.

 

Когато става дума за хипертония, ягодите са още един ценен помощник в борбата с нея. 

 

3. Поддържа нивата на кръвната захар - затова е и супер полезен за диабетиците.

 

Редовната консумация забавя падането на кръвната захар преди хранене и предпазва от рязкото им покачване след хранене. 

 

4. Предпазва от рак - богат е на лигнин - вещество, което намалява риска от рак. 

 

5. Може да предотврати запек - ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, овесът ще ви помогне да се справите с тях. 

 

Това се дължи на високото съдържание на фибри в овеса. 

 

 Овесени блокчета с шоколад - youtube.com


 

6. Може да помогне в борбата с килограмите - той е диетичен и бързо засищаш, което го прави чудесна храна за тези, които искат да свалят килограми. 

 

Просто заменете едно от храненията си за деня с овесена каша или овесени ядки с кисело мляко. Добавете и щипка канела за по-добър вкус и по-бързи резултати. Казвали сме и друг път, че канелата е една от подправките, които топят мазнини. 

 

Не е от значение под каква форма ще приемате овеса. Просто имайте предвид, че той е толкова полезен, че не бива да го изключвате от менюто си. 

Рецепти