Защо дървена лъжица?
от Kulinar.bg | 01 януари 2018
Любимата лъжица на майстор-готвачите

Попадали ли сте някога на рецепта, в която е споменато указанието "разбъркайте с дървена лъжица" и сте се чудили защо? Защо не метална, силиконова или пластмасова?

 

Дървената лъжица притежава някои характеристики, които я правят предпочитана от майстори-готвачите. Тя е един от най-важните прибори в една кухня. Ето защо: 

 

1. Дървото е здрав материал. С него може да се разбъркват плътни консистенции и да се остъргват дъната на кухненските съдове без да се повреди.

 

2. Дървото е меко. С прибори от въпросния материал няма да нараните (може би с изключение на тиганите и тавите с незалепващо покритие) кухненските съдове.

 

3. Дървото е изолатор. Това означава, че ако правите карамел или нещо друго, чуствително към рязки температурни промени, няма да предизвикате моментална кристализация като разбъркате с дървен прибор.

 
 

4. Дървото има висок топлинен толеранс. С други думи - няма да се разтопи при контакт с консистенции и предмети, които имат много висока температура (за разлика от пластмасата например).

 

5. Дървото е напълно натурален и неутрален материал. Няма свойството да окислява храната (като алуминия) и не отделя химикали при високи температури, като някои пластмаси и други изкуствени материали.

Рецепти