Залепналият карамел по съдовете се чисти така
от Kulinar.bg | 13 февруари 2016
Съвет за начинаещи в кухнята

Много от вас вероятно знаят как се почиства карамел от тенджерата, но ние сме длъжни да даваме съвети за всеки.

 

Ако сте приготвяли голямо количество карамел или карамелен сос, то сте се сдобили с една лепкава тенджера, на дъното и стените на която са се образували упорити следи от залепнала захар.

 

Решението е вода, вряла вода. Просто трябва да напълните тенджерата с вода и да я сложите на котлона, оставете да заври и останалото ще се случи само.

 

Впрочем, знаете ли как се прави карамелен сос в домашни условия?

 

33174

 youtube.com


*Трябва да действате веднага, защото колкото повече чакате, толкова повече залепва захарта по съда. След като водата е завряла, тогава можете да оставите тенджерата и да я измиете след това. Няма опасност захарта да кристализира отново.

 

Ако пък сте използвали съд, в който сте овалвали бонбони в карамелен сос, и който не може да бъде сложен на котлона, тогава действате по следния начин: слагате вода на кипне или пък сварявате вода в термокана и я наливате в съда.

 

Водата трябва да е наистина гореща.

 

По този начин ще избегнете търкането на съдовете и следователно няма да има следи от нараняване по повърхността им.

 

Използвате ли чугунени тигани? А знаете ли как правилно да почиствате чугунен тиган? Ние сме тук, за да ви покажем :) 

 

25352

youtube.com

Рецепти