Задължително трябва да ползвате индийско орехче!
от Симона Иванова | 02 октомври 2015
Супер полезно е

Ползвате ли индийско орехче? Задължително трябва да го включите в набора с най-често ползвани подправки.

 

Не само че е ароматна подправка и придава невероятен вкус на ястията, но има и редица привилегии за здравето. 

 

Хубавото при индийското орехче е, че кората му има почти същия вкус и лечебни свойства, както и самата вътрешност. 

 

Да се опитаме да обобщим полезните му свойства.

 

Помага при хрема - направете си паста от индийско орехче, краве масло и етерично масло по избор. Прилагайте на челото и носа.

 

Използва се за стомашни спазми. Редовната му консумация нормализира кръвното налягане

 

Етеричното масло, което е най-полезната част от индийското орехче, стимулира мозъчната функция, оказва благоприятно въздействие върху цялата нервна система, облекчава стреса и намалява тревожността

 

Масажът с масло от индийско орехче стимулира умствената дейност, подобрява кръвообращението, стимулира сърдечносъдовата дейност

 

Притежава противовъзпалителни свойства, облекчава мускулни и ставни болки. Препоръчва се при проблеми с черния дроб и бъбреците. Ето кои са храните, които пречат на бъбреците

 

Освен това помага на организма да се изчисти от токсините.

 

Препоръчва се при ревматизъм. Там приложението е външно. Индийското орехче се запържва в масло, докато сместа стане кафява, след това се прилага върху проблемните места.

 

33950

wikipedia.org

 

Полезно е и при кожни заболявания - особено при екземи. Приготвя се паста от индийско орехче и вода и се прилага външно. 

 

Смесено със сок от ябълка, облекчава хранителни разстройства. Редовната му консумация подобрява храносмилането. 5 г орехче заедно със сок от грозде облекчават подуването на стомаха и газовете.

 

Помага и при дехидратация, причинена от хранително разстройство. 

 

Много полезно е и срещу безсъние. Отново комбинацията е индийско орехче със сок от грозде. Припомнете си още 7 рецепти при безсъние.

 

Може да се дава дори на бебета, които имат неспокоен сън. Смесете съвсем малко от индийското орехче (по-малко от 1 щипка) с кърма или адаптирано мляко. Това ще облекчи и коликите, ако бебчето има такива. 

 

Уверихте ли се вече колко е полезно индийското орехче? Почти няма орган в тялото, за който да не помага.

 

Все пак трябва да знаете, че не бива да се прекалява с него, тъй като е твърде силно и в големи количества може да бъде опасно. 

 

Рецепти