Есента в рецепти: Тиквен пай с ябълки и орехи
от Христиана Забунова | 22 септември 2013
Защото нищо не създава по-голям уют от чаша топъл чай и парче есенен сладкиш...

Листата пожълтяват и падат и единствената ни утеха за застудяващото време са любимите плодове, които носи есента.

 

Тиквата и ябълката, освен много вкусни, са и богати на витамини С и В, на важни микроелементи и съдържат пектин, който е от голяма полза, ако сме решили да намалим теглото си.

 

След като ви напомнихме колко полезни са двата плода, ще добавим и че те се съчетават в неповторима комбинация. Освен това нищо не създава по-голям уют от чаша топъл чай и парче есенен сладкиш вкъщи, когато навън е студено и ветровито.


Ето какво ще ви е нужно, за да се насладите на  домашен тиквен пай с ябълки и орехи:


За масленото тесто:

 

250 г брашно

 

125 г масло

 

2 с.л. захар

 

1 яйце

 

2 с.л. вода


1/2 ч.л сол


За плънката:


600 гр тиква

 

3 бр. ябълки

 

1/2 ч.ч. орехи

 

1 ч.л. джинджифил

 

2 щипки карамфил

 

2 ч.ч кафява захар

 

4 яйца

 

2 ч.л канела

 

300 мл кондензирано мляко/ течна сметана


Начин на приготвяне:

 

Смесете брашното със солта и маслото с пръсти, направете кладенче и там чукнете яйцето. Размесете тесто, ако се работи трудно, добавяйте по малко вода. Приберете в хладилника за 20 – 30 минути.

 

През това време обелете и нарежете тиквата и ябълките на парчета. В тенджера кипнете вода и сложете плодовете да се сварят, докато омекнат. Извадете ги в купа и ги размачкайте с вилица, като им добавяте 1 с.л захар.

 

Извадете тестото и го разделете на 2 части. Първата разточете на кора с диаметъра на тавичка с падащо дъно, а второто разпределете по ръба на тавичката за печене. Сложете го във фурната на 150 С за 5 - 7 минути.

 

С миксер разбийте в подходящ съд течната сметана или кондензираното мляко, заедно с яйцата и кафявата захар. Добавете канелата, джинджифила на прах и карамфила и натрошените орехи.


Изсипете сметановата смес върху пюрето от тиква и ябълки и разбъркайте внимателно, за да влиза въздух. Изсипете сместа в тавичката до ръба на масленото тесто. Първите 15 минути печете на 200 С и после намалете на 180 и печете още 30 – 40 минути, до суха клечка.

 

Преди да го сервирате, изчакайте да изстине напълно.

Рецепти