Еротична кухня. Исторически преглед
от Kulinar.bg
Всичко започва с Адам и Ева и забранения плод

Храната и сексът винаги са заемали важно място в живота на хората. И ако в далечното минало те са били необходими, за да се съхрани и продължи рода, то в днешно време те са основно източник на удоволствие.
 

Всичко започва с Адам и Ева и забранения плод. Сексът идва тогава, когато въпросните господин и дама са изгонени от райската градина.
 

Дори и в по-късни времена забранените и труднодостъпните неща са по-желани. Например за удоволствието да прекарат една нощ с египетската царица Клеопатра, мнозина мъже са заплатили с живота си. Въпреки това, желаещи да споделят ложето й не са липсвали. Самата тя е поддържала сексоалчния си апетит, както и този на височайшите си любовници Юлий Цезар и Марк Антоний, с помощта на ястията, приготвени от придворния й готвач.
 

В менюто й наред с изтънчени ястия като панирани езици от фламинго и карамелизирани лешници с пълнеж, е имало и съвсем обикновени, на пръв поглед, храни. Любимият плод на царицата е била смокинята. Според една легенда, отровната змия, причинила смъртта й, е била скрита в кошница със смокини, изпратена от враговете й.
 

Афродизиакалните свойства на смокинята се споменават в произведения на Омир, Аристофан, Херодот и други. В древна Гърция узряването на първата реколта се отбелязвало с ритуални сношения. За елините смокинята е била свещен плод, свързан с любовта и плодовитостта. На победителите в Олимпийските игри е поднасян този символ на сексуална мощ. Затова всеки път, когато ядете смокини, вие вкусвате късчета история.
 

Средновековието е времето на алхимията. Магически отвари се приготвят по различни поводи. Разбира се, не е забравена и любовта. Жулиета пие вълшебна отвара, за да бъде със своя любим Ромео, а Изолда, благодарение на друга напитка, се влюбва в омразния й Тристан.
 

Църковната култура на Средните векове проповядва аскетизъм по отношение на секса и на храната. Положението се променя чак през Ренесанса. Хората започват открито да се вълнуват от секс (за справка Декамерон на Бокачо) и от добра храна (рубенсовите пищни красавици).
 

При зараждащия се капитализъм новобогаташите устройват пиршества и парадират с многобройните си любовници единствено с цел да покажат колко са богати. Истинско удоволствие им е доставяло трупането на пари и увеличаването на банковата сметка, водещи до намаляване на либидото.
 

През последната четвърт на XX век настъпва бумът на здравословния начин на живот. Това е период, в който хората преоткриват връзката между правилното хранене и добрия секс.

Рецепти