Езикът на приборите и тяхното поставяне в чинията
от Kulinar.bg | 13 март 2014
Знаете ли как да общувате със сервитьора?

Етикетът на масата може би не е най-важната част от кулинарията, поне от гледна точка на готвенето у дома.

 

Но когато човек е в заведение за хранене, особено такова с по-висок стандарт, поведението му като клиент е точно толкова важно, колкото е поведението на обслужващия персонал.

 

Добрият сервитьор не е длъжен да разшифрова настроенията на седналите на неговата маса персонажи, макар че дългогодишният стаж със сигурност го превръща и в добър психолог.

 

И ето, че е време да ви попитаме дали сте добри клиенти и дали познавате значението на различно поставените прибори в чинията.

 

Може би не сте подозирали, че изпращате конкретни сигнали и към обслужващия персонал, и към шеф-готвачите, чрез разполагането на вилицата/ лъжицата и ножа.

 

Илюстрацията, която виждате, хвърля яснота по темата.

 

Поставените под ъгъл прибори означават, че все още не сте приключили с храненето.

 

Кръстосаните прибори означават, че сте готови за следващото блюдо.

 

Успоредно и хоризонтално (спрямо вас) поставените вилица и нож показват, че сте много доволни от храната.

 

Успоредно и вертикално поставените прибори посочват, че сте приключили.

 

Поставените под ъгъл прибори, с подмушнат нож между зъбците на вилицата, означават, че не сте доволни.

 

Знаейки всичко това, дори не е необходимо да отправяте словесни похвали или забележки.

 

Също така, веднага ще различавате добре подготвения персонал и ще можете да му се отблагодарявате с един хубав бакшиш!

Рецепти