Етикетът на хранене по света: Неписани правила
от Kulinar.bg | 07 септември 2013
Помните ли Бай Ганьо в сладкарницата?

Удивително е какви хранителни обичаи има по света. Това, което е неприемливо за нас, може да се окаже съвсем в реда на нещата за друг народ. Помните ли Бай Ганьо в сладкарницата?

 

Е, до такива ексцесии няма да стигаме. Но колегите от Peika.bg са синтезирали някои от най-шантавите хранителни навици, които се приемат за част от етикета на дадената държава.

 

В Китай се смята за грубо и невъзпитано да изядете всичко, което е сервирано в чинията ви, защото някой може да помисли, че не сте получили достатъчно храна и сте все още гладен.

 

Ако сте в испанска закусвалня, от вас се очаква да хвърлите трохите, салфетките, остатъците от храната и опаковките директно на земята. Прието е всичко да се измита на края на деня.

 

Според англичаните няма проблем да ядете печеното пиле с ръце, ако наоколо няма прибори. Искането на прибори би било обидно за готвача, защото означава че не искате директно да се впуснете в хапването.

 

Във Франция е грубо да поискате кетчуп от готвача – това означава, че не харесвате храната.

 

В Германия е прието да режете картофите си с вилица, защото ножът е твърде прецизен.

 

Канадците се оригват, за да кажат "Благодаря, храната беше превъзходна”.

 

Ако ядете цяла печена риба в Полша, никога не я обръщайте наобратно, защото според старо полско предание, ако обърнете рибата в чинията, това ще обърне лодката на рибаря в морето.

 

В Япония сърбането на спагетите се смята за комплимент към готвача. Това означава, че толкова много харесвате храната, че не можете да изчакате да я вкарате в устата си. 

 

Последвайте Peika.bg във фейсбук за още приключения по света и у нас :)

Рецепти