Домашен фондан? Възможно е!
от Kulinar.bg | 04 юни 2013
Само няколко стъпки ви делят от професионалната торта

Глазура за торта, направена от фондан придава гладък, елегантен и професионален облик на сладкиша.

 

Може би изглежда много трудоемко, но всъщност не е такава философия. Сложете студената вода в малка купичка за микровълнова и добавете желатина в нея. Пуснете за 2 минути да се разтвори.

 

Трябва да стане течен, но не да се пържи. След това добавете при желатина царевичния сироп, глицерина и всякакви вкусове, които обичате.

 

Пуснете отново сместа в микровълновата фурна за още 15 секунди, докато се образува гладка течност. Сложете 600 грама пудра захар в голяма купа, направете кладенче и добавете сместа със сиропа и желатина.

 

Започнете бъркането на ниска степен, до получаването на хомогенна смес. Ще получите много лепкава смес. Добавете останалото количество пудра захар, като не спирате да разбърквате с миксера.

 

Уверете се, че цялата захар се е разтворила напълно. Фонданът трябва да е станал вече твърд, но все още лепкав. Това е нормално, така трябва да се получи. Сложете внимателно в подходящ съд, като завиете фондана с кухненско фолио.

 

И оставете за 24 часа да преседи на стайна температура. След като мине това време можете да го извадите и да започнете да месите, докато тестото стане гладко. Когато работите се уверете, че плотът, на който ще месите и точилката са добре поръсени с пудра захар или царевично нишесте.

 

Неомесен, фонданът може да преседи няколко седмици в хладилника.

 

Разточете на кора, навийте я на точилката и започнете разстилането върху тортата, като започнете от горния край на тортата и с въртеливи движения малко по малко развивате фондана. 

 

Ето и точната рецепта за домашен фондан.

Рецепти