Да омесим и разточим най-вкусната баклава!
от Kulinar.bg | 24 септември 2014
Крайният резултат си заслужава!

Баклавата е един от най-любимите ни десерти. А с наближаването на зимата усещаме аромата й много по-силно.

 

Затова решихме да споделим с вас едно наистина уникално предложение за този традиционен за нашите ширини десерт.

 

Рецептата е автентична и изисква усилия, които накрая наистина си заслужават. Формата, вкуса и аромата на тази баклава са толкова вдъхновяващи, че всеки, който я опита, би се захванал да я приготвя.

 

Достатъчно е дори да прочетете рецептата, за да се вдъхновите. Ние успяхме, надяваме се и на вас да пренесем това усещане и бързо да запретнете ръкави.

 

Необходими продукти:

 

За тестото:

 

1 голямо яйце

½ ч.ч. зехтин

1 ч.ч. мляко (може ½ ч.ч. мляко и ½ ч.ч. вода)

около 4 ч.ч. брашно

2 ½ ч.л. бакпулвер

щипка сол

 

За разточването:

 

2 ч.ч. царевично брашно + 3 ч.л. брашно

 

За пълнежа:

 

2 ½ – 3 ч.ч. смлени орехови ядки

 

За намазване:

 

150 г разтопено масло

 

За сиропа:

 

5 ч.ч. захар

3 ч.ч. вода

1 ч.л. сок от лимон

 

 

Източник: Thinkstock


Начин на приготвяне:


Разбийте яйцето, млякото и зехтина. Добавете по-голямата част от брашното, щипката сол и бакпулвера.

 

Замесете меко тесто, като постоянно добавяте от брашното. Оставете тестото да почива 15 минути.

 

През това време пригответе сиропа по стандартния начин – сварете водата, захарта и сока от лимон до сгъстяване.

 

След като тестото е отлежало за 15 минути, го нарежете на 3 равни части. Всяка част разрежете на 4, а след това на още 4.

 

Направете малките парчета на топчета и ги оставете за няколко минути.

 

След това разточете всяко топче на кора, като непрекъснато наръсвате с царевичното брашно, смесено с обикновеното. Наредете по 16 кори (както бяха разделени отначало парчетата) една върху друга. Т.е. - три купа по 16 кори.

 

Разточете и трите части, за да станат с големината на тепсията, в която ще печете баклавата. Докато точите, постоянно ръсете с двата вида брашно. Дори и между корите. Така няма да залепнат и ще станат много тънки.

 

След като корите са добре разточени, сложете едната част в намаслената тепсия. Отгоре поръсете с орехи. После сложете втората част и отново поръсете с ореховите ядки. Накрая покрийте с третата част и нарежете баклавата на ромбове.

 

Намажете с разтопеното масло и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути, до златисто.

 

След изпичането на баклавата, изчакайте 10 минути и я залейте със сиропа. Не я заливайте гореща!

 

Украсете с орехови ядки или шамфъстък по желание.

 

Да ви е сладко!

 

Насладете се и на видеото, което съвсем ще ви убеди да си приготвите тази уникална баклава!

Рецепти