История на баклавата
от Kulinar.bg | 16 август 2013
Десерт, пред който почти никой не може да остане безразличен

Богат, сладък вкус, фини точени кори, пълнеж от ядки, захарен сироп или мед. Що е то? Да, точно така, баклава.

 

Сладкишът е традиционен за Турция, но е почти толкова популярен и в Централна и Югоизточна Азия. Баклавата, освен че е любима на екипа ни, се оказва и ваш фаворит.

 

За тази статистика лесно се съди по многобройните харесвания и голямата известност, която придобиват предложените рецепти.

 

Затова ще ви разкажем повече за това откъде идва сладкишът и как се е приготвял през годините.

 

Десертът носи почти еднакво име, където и да се приготви, с малки фонетични разлики.

 

Историята на баклавата не е съвсем ясно документирана, но има доказателства, че десертът е направен за първи път в кухнята на турския Топкапъ сарай в Истанбул.

 

 

 Снимка: Любка Грънчарова

 

Предполага се, че рецептата е разработена на базата на вече съществуващата рецепта за многолистни хлебчета. Най-старата рецепта, за която се знае, е Güllaç, която все още е част от турската кухня.

 

Прави се от тънки кори, поставяни на слоеве в топло мляко със захар. Сервира се с орехи и нар.

 

Срещат и други теории за авторството на рецептата. Това не ни учудва, тъй като такъв вкусен десерт си е повод за гордост, меко казано.

 

Сведения, вписани в месопотамска готварска книга, за орехови ястия, опитват да си присвоят рецептата, но няма нищо доказано. Някои смятат, че баклавата е типичен византийски десерт.

 

Повод за това твърдение е взет от близките черти на много десерти от османската и византийската кухня. Такъв е спорът за халвата и бюрека, например.

 

Но стига толкова приказки за история, време да си приготвим вкусна баклава. Убедени сме, че повечето от вас имат страхотни рецепти за баклава, но за прохождащите домакини предлагаме ето тези рецепти за баклава.

 

Турска баклава

 

Арабска баклава

 

Баклава "София"

 

Баклава с локум

 

Домашна баклава

 

Баклава с шамфъстък "Светли"

 

 

 

Изберете вариант, който най-много ви допада, и действайте.

 

Ако пък имате вкусна рецепта, която се предава като наследство в рода ви, например, сега е моментът да я споделите с нас.

 

                 Което може да направите и на страницата ни във фейсбук.

 

Рецепти