Да обелиш домат за 60 секунди (Видео)
от Kulinar.bg | 27 февруари 2014
Най-лесният начин да го сториш

Някои рецепти включват доматки, чиято кожа е отстранена. Сигурно има начинаещи домакини, може би са попадали в капана на беленето на люспите на домата с пръсти.

 

И гледката далеч не е приятна – цапането е сериозно, доматчето се смачква, започва да капе между пръстите ви... Въобще, не е добра идея.

 

Но има един прост трик, който ще ви помогне в подобна ситуация.

 

Какво ви трябва? Вряща вода, купа с вода и няколко ледчета, лъжица и въпросният домат, естествено :) 

 

Сложете водата да заври. Добре е да изпозлвате вече затоплена вода е електрическа кана, ако имате, това ще ускори процеса. Направете Х-оразен разрез на домата, откъм "дупето му". Пуснете го във водата и изчакайте 15 секунди.

 

Кожата трябва да се отделя лесно от домата, но и не трябва той да престоява твърде дълго, тъй като вече ще започне да се готви.

 

След като ъгълчетата на люспите, откъм разреза, се обърнат, значи сме готови да обелим домата.

 

Извадете го и го сложете в купата с вода и лед. Това спира процеса. Пък и го охлажда, така че да можем да го пипнем по-скоро.

 

Сложете домата на дъска и започнете да го белите. Само с няколко движения сте готови.

 

Лъжичката, за която стана дума, ще ни послужи, за да махнем семките, в случай, че не искаме те да присъстват в гозбата ни.

 

И това, ако не е да обелиш домат за 60 секунди :)

 

Можете нагледно да видите най-скоростното белене на домат.

 

Рецепти