Гръцки сладкиш, залят с меден сироп
от Kulinar.bg | 12 февруари 2015
Да си оближеш пръстите

Що се отнася до десертите на страните от Балканския полуостров можем да кажем нещо с абсолютна сигурност – супер вкусни са.

 

Често се случва да се получат спорове относно оригинала и мястото на възникване на дадена рецепта. Но, знаете ли, за нас това не е чак от такова голямо значение, по-важен е вкусът.

 

Сега ще ви запознаем с една апетитна гръцка рецепта за меден сладкиш. На нас ни допада нейният вкус и разбира се сме готови да я споделим веднага с вас. Доста сладък е, имайте го предвид.

 

Ето и продуктите за гръцкия меден сладкиш.

 

1 чаша брашно

 

1 ½ лъжичка бакпулвер

 

¼ лъжичка сол

 

½ лъжичка канела на прах

 

1 супена лъжица портокалови кори

 

¾ чаша масло

 

¾ чаша бяла захар + 1 чаша

 

3 яйца

 

¼ чаша мляко

 

1 чаша начупени орехи

 

1 чаша мед

 

¾ чаша вода

 

1 супена лъжица лимонов сок

 

 Pinterest

 

А ето и точния начин за приготвяне:

 

Загрейте фурната на 170 С. Намазнете и набрашнете тава с размер 18 см.

 

Смесете брашното, бакпулвера, солта, канелата и портокаловите кори. Оставете настрана.

 

В голяма купа смесете маслото и ¾ чаша захар. Трябва да се получи пухкава смес. Разбийте яйцата последователно.

 

Разбийте заедно с брашнената смес, като добавите и млякото. Трябва само да се смесят. Сложете и орехите.

 

Изсипете тестото в тавата. Печете за 40 минути в загрятата фурна. Проверете с клечка за зъби. Оставете за около 15-тина минути да се охлади. Разрежете на квадрати или робмове.

 

Залейте с меден сироп.

 

За медения сироп:

 

В тиган смесете меда, захарта и водата. Оставете сместа да кипне и гответе за 5 минути. Сложете лимонов сок и гответе за още 2 минути.

 

Рецепти