Вкусен бахур, домашно производство
от Мартина Николова | 05 февруари 2014
Опитайте тази рецепта за домашен бахур, ако сте фенове

Ще срещнете различни рецепти за бахур. Въпрос на вкус е, не всеки обича всички субпродукти, които могат да се сложат в бахура.

 

Най-често се срещат свинско месо, по жилесто, сърце и черен дроб, но може да се добавят и бял дроб, бъбреци, дори далак. В доста рецепти се добавя и ориз.

 

Бахурът в магазина съмнява мнозина, не само откъм състав, но и от гледна точка на хигиената. Едно от най-важните неща, с които трябва да се съобразим, е именно внимателното почистване на червата и субпродуктите.

 

Ако харесвате бахур, то ние ви предлагаме да си приготвите у дома с ето тази рецепта.


Наобходими продукти:

 

5-6 бр. свински черва

 

1 кг свинско месо

 

500 г черен дроб

 

500 г бял дорб

 

1 бр. сърце от прасенцето

 

3-4 с.л. сол

 

10-15 г черен пипер

 

2-3 чаени лъжички бахар, млян, но може и 15 бр. на зърна, ако предпочитате

 

3 с.л. чубрица

 

200 гр. ориз по желание


Начин на приготвяне:

 

Както вече казахме хигиената на първо място. Започнете с измиването на червата. Направете го поф течаща вода, но не прекалявайте със силата на струята, тъй като могат да се скъсат. Обърнете червата и ги измийте и отвътре.

 

След това измийте и месото и субпродуктите. Нарежете ги на ситни кубчета. Овкусяваме с всички подправки. Ако слагате ориз, то сега е моментът да го добавите към сместа.

 

Напълнете червата, но не пракалено, за да не се спукат. Завържете ги в двата края.

 

Сложете подсолена вода в тенджера да заври, наредете бахурите в нея и оставете да се варят, като намалите малко силата на котлона.

 

Опитайте да ги боднете с вилица, ако се пробождат лесно, означава, че са готови и може да ги извадите.

 

Оставете да изстинат добре и ги съхранявайте на хладно място.

 

Предвидете малко повече черва, защото винаги може да скъса някое, докато го обработвате.

Рецепти