Видове тесто: Ароматни меденки за Коледа
от Люба Грънчарова | 29 ноември 2016
Тестото за тях се приготвя поне 3 седмици преди празника

Дълги години пробвах различни рецепти за меденки и всеки път не намирах своята.

 

След многобройни опити се получи рецепта, която искам да предложа и на вас. Надявам се да ви хареса.

 

Това ароматно тесто е много подходящо, както за меденки, така и за медени фигурки.

Наближаващите празници са чудесен повод да накарате децата да станат съпричастни в подготовката.

Използвайте тази забавна форма да им създадете някои полезни навици.

 

За да стане приятно за хапваве, това тесто трябва да се приготви поне 3 седмици по-рано.

 

Характерното за него е именно ароматът.

 

В повечето големи търговски вериги се намират готови подправки за меденки.

 

В случай, че не можете да намерите такива, те са следните (приблизително):

2 чаени лъжички канела
1 чаена лъжичка смлян карамфил
1 щипка кардамон на прах
1 щипка черен пипер
1 щипка смлян анасон

Продукти за тестото:

 

18588

Източник: Люба Грънчарова

 

300 грама мед
125 грама захар
100 грама масло

 

2 броя жълтъци
300 - 320 грама брашно


1 с.л. подправки
Настъргана кора от 1 лимон
1 пакетче бакпулвер


По желание, може да добавите смлени ядки - 100 грама (орехи, бадеми или лешници),
захаросани портокалови и лимонови корички - 100 грама.


Начин на приготвяне:

 

Медът се разтопява заедно със захарта на слаб огън.

В разтопената смес се добавят подправките и лимоновата кора, смлените ядки и захаросаните корички.

 

18586

Източник: Люба Грънчарова

 

Добавят се маслото, жълтъците и постепенно се сипва от брашното, смесено с бакпулвера. Замесва се тесто.

 

Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника. Може да престои една нощ, може и 1-2 часа.

 

18587

Източник: Люба Грънчарова


Изважда се от хладилника, оставя се леко да се отпусне. Разточва се кора с дебелина 0.5 - 1 см., в зависимост от това какво желаете да направите - сладки или фигурки.

 

Оформяте меденките по желание и ги печете, подредени в тава, 12-15 минути, на 180 С.

 

18585

Източник: Люба Грънчарова

 

Когато сладките или фигурките изстинат, правите различни глазури по ваш избор.

 

Украсявате и прибирате за Коледа. От тази доза излизат приблизително 80 бройки.

 

Глазури


Бяла глазура

 

100 грама пудра захар се разбърква с 2-3 с.л. лимонов сок. Намазват се сладките. Оставят се да изсъхнат и се прибират.



Шоколадова глазура

 

Разтопявате шоколад на водна баня. Нанасяте с четка върху сладките, оставяте да се стегне.

Докато глазурата е още мека, може да поръсвате с различни видове украса - цветни или шоколадови пръчици, перлички или нещо друго.

 

Успех!

Рецепти