В точнo колко вода трябва да варим пастата?
от Kulinar.bg | 25 април 2014
И още важни техники за перфектна паста

Готвенето на паста от всякакъв вид изглежда лесна задача, на пръв поглед, но има и няколко неща, с които трябва да се съобразим, когато се захванем с макаронените изделия.

 

Възникват резонни въпроси от рода на: трябва ли да се добавят сол и зехтин във водата, колко точно вода да налеем, да следваме ли описанието на пакета...

 

Е, ние сме тук, за да отговорим на всички тези въпроси и да направим така, че всеки от вас да хапва вкусна паста.

 

Налейте повече вода

 

За всеки половин килограм паста трябва да се сложат 4 литра вода. Изненадахте се, нали? Може да звучи прекалено, но нишестето в пастата е твърде много и ако я варите в малко вода, пастата ще залепне.

 

Сложете сол във водата

 

1 супена лъжица сол се слага към врящата вода, преди да бъде сложена пастата. Това оказва влияние на вкуса на самата паста.

 

Не слагайте зехтин във водата

 

Противно на разпространеното схващане, че добавянето на зехтин във врящата вода ще запази пастата от залепване, ние ви казваме, да не го правите. Мазнината ще плува на повърхността на водата, а след това ще я изхвърлите заедно с изцеждането на водата.

 

Не следвайте изрично описанието на пакета

 

Ако искате пастата да остане ал денте (алангле), описанието на пакета може да ви подведе. Затова просто трябва да се доверим на собствените си вкусови способности и да опитаме едно парче паста. Ако е достигнало желаното от нас ниво на сваряване, то тогава го оттегляме от котлона.

 

Не разклащейте пастата, когато я изцеждате

 

Оставянето на малко вода в тенджерата ще помогне на соса да добие по-добра консистенция и да покрие по-добре пастата. Знаете, че когато оставите спагетите в хладилника за следващия ден, те стават на топка, общо взето. Затова, когато махате водата от тенджерата, сложете пастата в гевгир и я оставете да се отцеди от самата си тежест, без да разклащате гевгира.

 

 

Не изплаквайте пастата

 

Това само ще отмие нишестето, което помага на сгъстяването на соса. Тези тестени изделия изстиват бързо, не е нужно да ги измиваме с хладка течаща вода.

 

И накраяизберете правилния сос за паста.

 

Рецепти