Вредата от глутена вече е установена със сигурност. Много хора страдат от алергия към него.
Тъй като някои учени се обединяват около идеята, че човешкият организъм не е създаден да преработва глутена и, разбира се, имат своите доводи, все повече започва да се говори за брашна, алтернативи на класическите.
Или с други думи, такива без съдържание на глутен. Той представлява протеин, който комбинирайки се с вода или друга течност, прави хлебното изделие еластично и бухнало.
Безглутеновите брашна нямат тази еластичност, затова се смесват с пшенично в някои рецепти, където се налага повече бухване на печивото.
След като търсенето на безглутенови брашна се увеличава все повече, и предлагането търпи ръст. На пазара се срещат разнообразни продукти, които успешно да заместят класическите.
Брашно от ориз, елда, картофено нишесте, тапиока, нахут, рожков... Да не забравяме, че по света има и някои непознати за нас житни растения – теф (африканско житно растение), сорго (тропическо житно растение).
Това е една малка част от алтернативните брашна. Цените им са по-високи, но здравето е на първо място, нали така?
В състава им може да влизат и различни ядки, ситно смлени бадеми, например.
Според описанията на брашното от елда, то съдържа също толкова полезни витамини и минерали, колкото и конвенционалното, може да се използва за приготвянето както на различни печива, така и на бебешки храни.
Източник: Photl.com
Най-доброто брашно от елда е това, смляно на каменна мелница.
Оризовото брашно е най-подходящо за сладкиши и сгъстяване на сосове за сладки и солени ястия.
Брашното от тапиока, което се извлича от корените на растението маниока, е много разпространено в Бразилия.
Източник: Thinkstock/Guliver
Технологията, с няколко думи, е такава: корените се обелват, стриват на колело за брашно, след което се пече на плоча, за да изсъхне добре.
Брашното от картофи се приготвя най-често от цели, обелени, сушени, червенокафяви картофи. Този вид е подходящ за сгъстяване на супи и сосове. Прекрасно се вписва в рецептите за антиалергично готвене.
Нахутеното брашно се прави от добре смлени сурови зърна от нахут. Съдържа белтъчини, лецитин и има значително по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с други ядки.
Тъй като явно не можем съвсем да избегнем употребата на добре познатите брашна, просто защото някои рецепти го изискват, то има и вариант с ниско съдържание на глутен, като това, направено от лимец.
Ако и вие имате глутенова непоносимост или дискомфорт след хапване на тестени изделия, опитайте някои от тези варианти.