Братвурст - първенецът сред надениците
от Kulinar.bg | 20 октомври 2023
Гордостта на Германия

И у нас наденицата е на почит, но има един народ, който се слави с любовта си към различните видове наденички.

 

Може би се сетихте вече, че това са германците. Те са пословични с вкусните си наденички, които можете да хапнете с топло хлебче, да си топнете едно солидно парче в любим сос или горчица. Опциите са много наистина.

 

Една от любимите наденички на германците е братвурстът. Традиционно името на този колбас се свързва с наденица, направена от свинско месо, грилована или пържена на тиган.

 

Както повечето рецепти, така и тази за приготвянето на популярната наденичка, е различна във всеки регион на страната. Но и в тази борба за кулинарна уникалност има известен чар.

 

Някои братвурстове се продават сурови, други варени. Важно е да знаете това, за да се ориентирате как да ги приготвите по правилния начин. Най-полулярният начин за предлагане на братвурст е варен. Така срокът на годност е по-голям, а и са по-лесни за гриловане.

 

Цветът им е сив, а консистенцията гъста. Тези наденички са напълно сготвени. Много набързо можете да ги пуснете в тигана или на грила, да покафенеят, и са готови за хапване.

 

Суровите братвурстове са розови на цвят. Директното им гриловане изисква умения, защото те трябва да са напълно сготвени отвътре и да не са изгорели отвън. Препоръчваме 5-10 минути да поседят в гореща вода, но не вряща, и тогава да се пристъпи към грила или тигана.

 

 Снимка: Thinkstock/Guliver

 

Както вече стана дума, всеки регион на Германия има свой вариант на братвурст.

 

Кобургер братвурст в Кобург, Бавария. Той се прави с 15% телешко или говеждо месо. Подправя се със сол, пипер, индийско орехче и лимонени кори.

 

Нюрнбергер ростбратвурст е малка, тънка наденичка, традиционно приговяна в Нюрнберг. Дълга е около 8-10 см и тежи едва 30-тина грама.

 

Вюрцбургер братвурст, също носи името на града, където е "изобретен". Различното тук е, че съдържа и вино в състава си.

 

Тъй като едва ли можем да поберем всички видове братвурст в тази статия, ще спрем дотук. Дори и да имат различия, едно ги обединява – всички варианти са много вкусни.

 

Мислейки за тези апетитни наденички, се сетихме за приветливите коледни базари, придружени с вкусно хапване.

 

Какво ще кажете за един братвурст с малко кисело зеленце? Ние нямаме търпение да похапнем. Естествено не е нужно да чакаме Коледа, можем да го сторим още сега.

Рецепти