Бразилия - истински кулинарен еклектизъм
от Kulinar.bg | 05 юни 2013
Различните вълни от имигранти довеждат със себе си различни кулинарни влияния

Бразилската кухня е много разнообразна и представлява комбинация от местните традиции и чуждите влияния в страната (главно португалско и немско).

 

Различните вълни от имигранти довеждат със себе си различни кулинарни влияния, като по този начин някои липсващи на бразилската територия съставки биват заместени с техни еквиваленти.

 

Например, европейските имигранти от Португалия, Италия, Испания, Полша и Швейцария консумирали храни на базата на пшеница.

 

Също така довели със себе си виното, листните зеленчуци и млечните продукти. А когато не им достигали картофи, се научили да ги заместват с местната култура маниока.

 

Любопитно е, че африканските роби също оказали влияние върху развитието на бразилската кухня, особено в крайбрежните региони.

 

Ориз с боб и месо

 

Поради тези причини,  в кухнята на страната се наблюдават значителни регионални различия.

 

В северната част на страната кухнята е по-близо до местните традиции и там присъстват месото от риба пираруко и месото от алигатор.

 

На юг във вътрешността на страната е силно изразено германското влияние, а по крайбрежието ястията се доближават до тези от португалската кухня.

 

За типично национално ястие се смята фейжуадата, а най-известните регионални ястия с мокека ватапа̀ и полента.

 

Национални напитки са кафето и кашасата, което е алкохолно питие, дестилирано от захарна тръстика.

 

Рецепти