Борш чорба - руският вкус
от Мартина Николова | 07 януари 2014
Една рецепта с вековни традиции

Има някои рецепти в родната ни кухня, които толко трайно са се настанили, че дори започваме да мислим за тях като наши си, традиционни ястия.

 

Веднага се сетихте, може би, за спора относно кулинарната идентичност на мусаката.

 

Но когато стане дума за борш чорба, не може да се говори за спорове. Чорбата е традиционно руско ястие, но определено е една от онези силно навлиезли рецепти, за които стана дума в началото.

 

Моят личен спомен с тази чорба е нейното постоянно присъствие в обедното меню в училищния стол, но това е предмет на друг разказ, да не се отвличаме от темата. Руският борш има червеникав цвят, дори с лилав оттенък.

 

Рецептата е на почит и в Украйна, но това не ви изненадва особено, нали.

 

Далеч, погледнато назад във времето, зеле и цвекло са се отглеждали в Древен Рим, точно за тази цел – супа, което навежда на мисълта, че рецептата идва оттам. Но други източници сочат, че днешният борш се е "зародил" като рецепта, някъде през 15 век.

 

Една от най-популярните версии е тази, че борщ чорбата е сготвена за първи път от казаците (славяноезична група, населявала степите на Източна Европа). Историята разказва, че за да се изхранят войните от племето се е събирало всичко, което е годно за консумация и се е превръщало на супа. Така се е родила и борш чорбата. Или поне според тези легенди.

 

Цвеклото е основната съставка от класическата рецепта за борш чорба, на кеото се дължи и червеният цвят на чорбата. Всяка руска домакиня приготвя чорбата по свой начин, предавайки рецептата на поколенията. Но две неща са задължителни за традиционния борш – червеният цвят и оранжевия слой мазнинка на повърхността на супата. Казват, че истинският борш е още по-вкусен на следващия ден от приготвянето.

 

Освен цвекло, в рецептата се слагат зеле, картофи, лук, моркови, домати, чесън, свински ребърца и най-важното – бекон.

 

В някои руски региони дори си правят основен сос за приготвянето на борш през цялата година. По желание можете да сервирате борш чорбата с малко заквасена сметана и няколко парченца пресни зеленчуци, съобразени с вкуса ви.

 

 

За вегетарианците също има варианти на чорбата. Те се базират на домати или спанак.

 

Към чорбата се добавят чесън, лук и черен пипер. Всички тези съставки са помогнали на руския народ във времената на масови епидемии, заради витамините и хранителните стойности на продуктите.


Kulinar.bg естествено ще ви предложи рецепта за борш чорба, която да си приготвите при първия удобен случай.

 

Рецепти