Ананас, полезен за нас
от Kulinar.bg
Тропическото растение е добър източник на витамин С

Жегата навън ни кара да си мечтаем да завали тропически дъжд и да се порадваме на малко прохлада.

 

Тези мисли ни наведоха на мисълта да ви разкажем повече за един от най-вкусните тропически плодове – ананасът. Плодът може да се култивира от короната на растението и да цъфти в продължение на 20-24 месеца.

 

Ще даде плодове в следващите 6 месеца. Ананасите могат да се хапват сурови, под формата на сок, консервирани.

 

Във Филипините, например, са намерили много интересна употреба на листата на ананаса - за добив на текстилни влакна за тапети и мебели.

 

Вкусната вътрешност и сокът на ананаса се използват масово в кулинарията в различни страни по света.

 

В тропическите държави плодът се предлага като лека закуска в крайпътните заведения.

 

Продава се цял или на парчета, забодени на клечки. Консервиран на шайби, често служи за гарнитура към месо, като в дупчицата се слага една черешка. На много места се счита за основна съставка в хамбургери и пици.

 

Наситнени парченца ананас се слагат в конфитюри, мармалади, кисело мляко и сладолед.

 

Плодовата салата винаги е по-вкусна с поне няколко кубчета от ароматния плод, съгласете се.

 

 

Сокът от ананас се предлага освен като отделна напитка и като съставка на много коктейли, като пина колада например.

 

Традицията повелява да ви споменем и здравословния аспект на съответната храна. Ананасът е богат на манган и витамин С.

 

0bf7810e-9e25-4102-a3b5-bca5931c7a21

Ананас в начален стадий. Снимка: Wikipedia


c1cab512-91c5-6695-55c5-2bdf3cfb4e5e

 Поле с ананасови насаждения в Гана. Снимка: Wikipedia


14428

 Червен ананас. Снимка: Wikipedia

Рецепти