Авокадо
от Kulinar.bg
80% от добива на авокадо по света идва от Калифорния

Авокадото е тропичен сочен плод (не зеленчук!) със зелена вътрешност и твърда костилка, богат на ненаситени мазнини и има два пъти повече калий от бананите.

 

За разлика от всички останали плодове, то узрява едва след като е откъснато от дървото. Обикновено са необходими от 4 до 17 дни, за да oмекне. Това зависи от температурата и влажността на мястото, където се съхранява.



80% от добива на авокадо по света идва от Калифорния, но има различни разновидности - от кръгли до крушообразни, от зелени до почти черни на цвят. Като цяло различаваме три вида авокадо: мексиканско - по-малко, с много тънка кора; гватемалско - средно по размер, с твърда зелена кора - тъмно лилава, като узрее; западно-индийско авокадо - най-голямо от вида, гладко, кръгло и зелено.

 

Различните видове се различават и по вкус. Калифорнийското авокадо, например, има маслен вкус, а това от Флорида, съдържа по-малко мазнини (20-25%) и затова масленият му вкус е по-ненатрапчив.



Когато си купувате авокадо, има някои неща, на които трябва да се обърне внимание. Плодът трябва да е тежък и да издържа на натиск - това е знак, че скоро ще бъде узрял. За да ускорите процеса, може да го приберете в хартиен плик.

 

Докато узрее напълно, трябва да е на стайна температура, след това може да го държите в хладилник. Авокадото се обезцветява много бързо, когато е в пряк досег с въздуха, това може да се предотврати, ако е плътно обвито в найлонов плик.  

 


Вкусът на авокадото отлично се съчетава и със сладко, и със солено. Например с хляб, чили, босилек, краставици, домати, оцет, чесън, червен лук, скариди, пушена риба или грейпфрут, лимон, лайм, манго, мента, портокали, подсладено със захар.

 


Добре е да знаем, че авокадото не се сервира топло, защото при термична обработка става горчиво. 

Рецепти