9 разновидности на любимия лук
от Kulinar.bg | 08 май 2014
Кои от тях сте пробвали?

Луковичните зеленчуци, сред които влизат лука, праза и чесъна, в кулинарията най-често изпълняват ролята на ароматни акценти. Прибавете малко количество от тях към ястието и неговия аромат ще стане по-богат.

 

В сурово състояние пък ги използваме за овкусяването на салати, сосове и дресинги. Да си признаем обаче – когато се карамелизират леко в тигана с малко мазнина, ги намираме за доста по-неустоими, отколкото в свеж вид.

 

Има най-различни начини, по които да се категоризират луковичните зеленчуци. Всеки един от тях изисква и различен начин на съхранение.

 

Нека обърнем внимание на всеки един вид поотделно...

 

Испански лук


 

Този лук е доста по-мек вкус, но не е толкова сладък, колкото сладкия вид. Знаехте ли, че испанският луд е най-разпространения лук на територията на Щатите? Може да бъде жълт, червен или бял. Съвсем спокойно може да се използва във всяка рецепта, която изисква употребата на стар кромид лук.

 

Лук шалот


 

Тъй като е по-малък на размер, той повече наподобява чесън, отколкото лук, само че е с лилав оттенък. Вкусът му е по-мек, отколкото на обикновения кромид, но в несготвено състояние може да бъде доста остър. Използва се широко във френската кухня, както и в азиатската.

 

Опитайте тази салата с риба тон, овкусена с лук шалот.

 

Бял лук


 

Както се познава от името, този лук е бял на цвят – и отвън, и отвътре. На вкус е по-скоро остър, отколкото сладък или пък кисел. Идеален е за рецепти от кухнята на многолика Южна Америка, особено за мексиканските ястия.

 

Чесън

 

Няма да сбъркаме ако кажем, че това е луковичният зеленчук с най-общонароден характер, в кулинарно отношение. Всъщност има ли нужда да обясняваме каквото и да било за чесъна?

 

Перлен лук


 

Тези малки луковички са ценени заради деликатния им сладък вкус. Маринованият перлен лук е идеален начин да гарнирате чаша мартини.

 

Червен лук

 

 

 

Може би най-подходящият лук за овкусяване на салати. На вкус и аромат е доста силен. Ако искате да го омекотите, изстудете го във вода с лед за около 20 минути, и след това го използвайте.

 

Насладете се на червения лук с помощта на рецептата за пиле "Качаторе".

 

Сладък лук


 

Сладкият лук е с по-ниска концентрация на сяра и именно затова е по-сладък от останалите. Ако не обичате да ви люти, но все пак искате да използвате лук в готвенето или в суров вид, това е вашата разновидност. Разходете се до близкия пазар за плодове и зеленчуци и си изберете няколко глави, за да пробвате.

 

Левурда


 

Позната и като див чесън, див лук и мечи лук. Родом е от Северна Америка, като сезонът на левурдата е именно пролетта.

 

Любопитно е, че е изцяло ядивна – от стръкчетата, през стеблата, до луковицата. Когато се консумира в суров вид, е с по-наситен и осезаем вкус, наподобяващ чесъна. Когато се сготви, става по-сладка.

 

Пригответе си тази печена пъстърва с див лук и маслини, за да се убедите във вкусовите качества на левурдата.

 

Италиански ситен лук Чиполини


 

У нас може би не е толкова популярен, но в Щатите и в Канада набира скорост. Формата му е по-сплескана. Подходящ е за всякаква термична обработка.

 

И след толкова много приказки за лук, съветваме ви да си приготвите домашни лучени кръгчета, за да е по-вкусна биричката. :)

Рецепти