9 варианта на хумус
от Kulinar.bg | 29 октомври 2014
Кой от кой по-вкусен

Хумус е разядка, направена от смлени зърна нахут (леблебия), лимонов сок, тахан, зехтин, сол и пипер.

 

Или поне това е определението, което ще намерите в Уикипедия.

 

Но както се случва с повечето рецепти, биват променени, било според вкуса на този, който ги приготвя, или пък според националните характеристики на дадена кухня.

 

Е, и с хумусът се е получило точно така. Вижте сега как го приготвят на различни места по света и си изберете тази рецепта, която отговаря най-много на вкуса ви. Може пък у вас да живее някой прикрит тунизиец, например.


Класически хумус

 

2 чаши леблебия (нахут), 1/3 чаша тахан, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 скилидка чесън.


Гърция


2 чаши леблебия, 1 чаша натрошено сирене фета, 1 чаша бейби спанак, 2 с.л. лимонов сок и 1 малка щипка канела на прах.


Хумус тип песто


2 чаши леблебия, 1/3 чаша тахан, 2 с.л. песто, 2 с.л. лимонов сок и 1 с.л. настърган пармезан.


Хумус от цвекло


1 ¾ чаша сготвено цвекло, 1/3 чаша тахан, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок и 1 скилидка чесън.


Гуака-хумус


2 чаши леблебия, 1 бр. узряло авокадо, 1 чушка халапеньо, ¼ чаша магданоз, 2 с.л. сок от лайм.


Тунизийски хумус


2 чаши леблебия, 1/3 чаша тахан, 2 с.л. сос Хариса, 2 с.л. лимонов сок, ¼ лъжичка лимонови корички.


Соев хумус 


1 ¾ чаша сготвени соеви зърна, 1/3 чаша тахан, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок и 1 скилидка чесън.


Тапенада-хумус


2 чаши леблебия, 1/3 чаша маслини без костилки, 1 нарязана печена чушка, 2 с.л. лимонов сок и ¼ чаша магданоз.

 

"Фалшив" класически хумус


2 чаши леблебия, 1/3 чаша фъстъчено масло, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 скилидка чесън.


Сега убедихте ли се, че хумус може да се направи по най-различни начини?

 

Рецепти