54 от най-честите грешки в готвенето. Първа част
от Милена Димитрова | 10 юни 2013
Моля, не подпалвайте кухнята по време на готвене!

Всеки кулинар е просто човек, което означава, че грешките по време на готвене са нещо напълно очаквано и нормално.

 

Един път грешка, втори път грешка... Ако продължите да броите възходящо, проблем все пак има. И той се изразява в това, че не се учите от собствените си грешки, а просто ги повтаряте.

 

И в крайна сметка те се превръщат в кулинарни навици.

 

Kulinar.bg ви предоставя полезен списък с най-често срещаните грешки в готвенето, с които всеки с огромно желание да твори в кухнята се е сблъсквал...

 

1. Не опитвате вкуса на ястието, докато го приготвяте. Това често се отразява на крайния резултат.

 

2. Захванали сте с някоя рецепта, която обаче се оказва доста дълга. Не я дочитате до последния ред, в резултат на което ястието ви не е съвсем наред на вкус и на вид.

 

3. Правите десерт, но някоя от необходимите съставки липсва у дома. Решавате да я замените с друга. Е, десертът ви далеч не е това, което сте очаквали да бъде. Трябва да сте много опитни сладкари, за можете да импровизирате така и да ви се получава.

 

4. Завирате ястието (на висока температура), когато то трябва да се вари умерено и да къкри тихо, за по-дълго. Какво означава последното ли? Мехурчетата не трябва да се надпреварват да излязат извън съда. 1-2 мехурчета на повърхността на течността, през 1-2 секунди – към това трябва да се стремите, когато ястието изисква "умерена температура".

 

5. Прегрявате шоколада при неговото разтопяване, вследствие на което той става "гранясал". Най-добре е да го свалите от котлона преди да се е разтопил напълно, и да продължите да го разбърквате, докато стане идеално гладък.

 

6. Някои рецепти изискват употребата на размекнато масло. Обаче вие бързате, забравяте да извадите маслото предварително от хладилника. Мушкате го в микровълновата и то става прекалено меко. И ето, че сместа за кекса или сладките нещо не е съвсем наред. Имайте предвид, че прекалено размекнатото масло не си взаимодейства достатъчно добре със захарта.

 

7. Прегрявате нискомаслените млечни продукти. Гответе ги на не повече от 180 С.

 

8. Не познавате фурната си. Няма защо да ви казваме защо ястията и десертите не се повлияват положително от този факт...

 

9. Небрежни сте по отношение на мерките в готвенето. Припомнете си съветите на Люба.

 

10. Претъпквате съда, в който готвите. Продуктите също имат нужда от "дишане" и собствено пространство. Особено месо и храни, на които им трябва повече време да станат готови.

 

11. Не разделяте белтъците и жълтъците достатъчно добре. В резултат на тази честа грешка, белтъците не стават пухкави и не се разбиват на сняг.

 

Втора част

 

Трета част

 

Последна част

 

Рецепти