5 нестандартни вкусотии към чашата вино
от Милена Димитрова | 21 януари 2014
Виното се поднася не само със сирене и колбаси

Комбинирането на храна с алкохолни напитки е сред онези уж малки кулинарни тънкости, които обаче донасят огромно удоволствие.

 

Когато е изпълнено както трябва.

 

Свикнали сме да поднасяме вино, независимо дали бяло или червено, най-вече с колбаси, месни деликатеси и млечни продукти.

 

Вариантите за комбинации между храна и вино обаче са много по-пъстри и неочаквани.

 

Нека обърнем внимание на по-нестандартните кулинарни "двойки", състоящи се от хранителен продукт и винце.

 

Шоколад

 

Струва ви се странно? Черният шоколад се оказва много добър приятел на хубавото червено вино, а може и на бялото. Особено приятно е, когато сухото вино е поднесено с изкусителни шоколадови трюфели.

 

Горски плодове

 

Ягоди, малини, къпини, боровинки (...) са идеални за поднасяне с изстудено бяло вино или шампанско. Когато самите плодчета са предварително изстудени, могат да бъдат поставени в чашата. Получава се ефектен коктейл с приятен аромат.

 

Домашен шоколадов трюфел. Красиво, нали? Източник: sxc.hu

 

Италиански разядки

 

Пицата и пастата са прекалено стандартни, колкото и да ги обичаме. Пробвайте някое от следните предложения, когато искате да се насладите на вечерната чаша вино:

 

Панини (италиански сандвичи)

 

Домашно песто, което можете да поднесете с хляб

 

Домашни италиански брускети

 

Рецептите са подходящи и за бяло, и за червено вино. Важното е да е качествено!

 

Хумус

 

Любимата източна разядка се оказва чудесна партньорка на ароматното, плътно червено вино. Изберете си една от следните рецепти за хумус:

 

 Хумус със сушени домати у люти чушки

 

 

Класически хумус

 

Кашу и шамфъстък

 

Както фъстъците си вървят с бирата, така кашуто и шамфъстъкът са чудесни с любимото ви вино.

 

Пробвайте тази комбинация следващия път, когато сме изморени или просто не ви се готви. И най-добрите кулинари имат нужда от почивка!

 

Рецепти