Комбинирането на храна с алкохолни напитки е сред онези уж малки кулинарни тънкости, които обаче донасят огромно удоволствие.
Когато е изпълнено както трябва.
Свикнали сме да поднасяме вино, независимо дали бяло или червено, най-вече с колбаси, месни деликатеси и млечни продукти.
Вариантите за комбинации между храна и вино обаче са много по-пъстри и неочаквани.
Нека обърнем внимание на по-нестандартните кулинарни "двойки", състоящи се от хранителен продукт и винце.
Шоколад
Струва ви се странно? Черният шоколад се оказва много добър приятел на хубавото червено вино, а може и на бялото. Особено приятно е, когато сухото вино е поднесено с изкусителни шоколадови трюфели.
Горски плодове
Ягоди, малини, къпини, боровинки (...) са идеални за поднасяне с изстудено бяло вино или шампанско. Когато самите плодчета са предварително изстудени, могат да бъдат поставени в чашата. Получава се ефектен коктейл с приятен аромат.
Домашен шоколадов трюфел. Красиво, нали? Източник: sxc.hu
Италиански разядки
Пицата и пастата са прекалено стандартни, колкото и да ги обичаме. Пробвайте някое от следните предложения, когато искате да се насладите на вечерната чаша вино:
Панини (италиански сандвичи)
Домашно песто, което можете да поднесете с хляб
Домашни италиански брускети
Рецептите са подходящи и за бяло, и за червено вино. Важното е да е качествено!
Хумус
Любимата източна разядка се оказва чудесна партньорка на ароматното, плътно червено вино. Изберете си една от следните рецепти за хумус:
Хумус със сушени домати у люти чушки
Класически хумус
Кашу и шамфъстък
Както фъстъците си вървят с бирата, така кашуто и шамфъстъкът са чудесни с любимото ви вино.
Пробвайте тази комбинация следващия път, когато сме изморени или просто не ви се готви. И най-добрите кулинари имат нужда от почивка!