5 международни десерта, които да опитате задължително
от Kulinar.bg | 04 юни 2014
Дали у дома, дали обикаляйки света...

Цветът е оцелял, защото се е смял... Но и защото се е хранил! Всъщност правилната формула на оцеляването съдържа в себе си качествена храна, която влияе позитивно върху настроението. А коя е храната, която най-бързо и сигурно оправя настроението?

 

Разбира се – сладката! За щастие, световната кухня е изпълнена с толкова много разнообразни десерти, че можете да опитвате нещо ново всеки ден.

 

В тази връзка, очаква ви една сладка и ароматна селекция от международни десерти, които трябва да опитате. Е, ако нямате желание да ги приготвяте сами вкъщи поради липса на време или вдъхновение, поне ще знаете как да подслаждате пътуванията си отвъд граница.

 

1.Естерхази

 

Без значение дали е сътворена в Австрия или в Унгария, тази нежна торта би спечелила всеки любител на сладкишите. Както знаете, Естерхази се украсява с фонданова глазура. Най-отличителният белег, благодарение на който бихте я различили между десетки торти – шоколадовата украса. Тя е във формата на мрежа или по-точно паяжина.

 

Рецепта за торта Естерхази

 

2. Трес Лечес

 

Продължаваме сладките приказки с още една световно призната торта – Трес Лечес. Десертът е много популярен в САЩ, Мексико, Централна и Южна Америка, както и на Карибите. Повечето кулинари се обединяват около мнението, че тортата "тръгва" от кухнята на Централна Америка. Колкото до самата идея блат да бъде потопен в някаква течност – тя ни отвежда в Средновековна Европа. Именно там и тогава откриваме много подобни рецепти, като британския трайфъл и италианското тирамису, които се приготвят по същия метод.

 

Рецепта за торта Трес Лечес

 

3. Дайфуку

 

И ето, че се озоваваме в Япония, откъдето произлиза цветният дайфуку. В превод от японски името означава "голям късмет", така че можете да си го приготвяте всеки път, когато имате малка помощ от съдбата!

 

Традиционно, дайфуку се прави от малко кръгло мочи (от японски лепкав ориз) и съдържа сладък пълнеж.

 

Както точно става работата, научете от рецептата за дайфуку.

 

4. Сабайон

 

Всяка домакиня знае как да приготви поне 5-6 вида крем. Рецептите за крем карамел, крем брюле, шоколадов крем, ванилов крем, и всички кремове от тетрадката на баба, са абсолютно познати на повечето любители на сладката кухня. Крем Сабайон печели внимание, защото е много лек и се приготвя лесно. Убедете се сами.

 

Рецепта за крем Сабайон

 

5. Балсуджук

 

Завършваме сладката ни разходка с нещо родно, тъй като често се оказва, че познаваме чуждите кухните повече, отколкото нашата собствена. Балсуджукът е познат и като мъстеница. Произхожда от Сливен или Асеновград. Приготвя се от грозде. Научете повече за любопитното българско изкушение, както и точната рецепта за балсуджук.

Рецепти