5 любими детоксикиращи практики
от Михаела Белорешка | 05 април 2013
Детоксикацията стимулира отслабването, прилива на енергия и цялостното здраве

За да усетите истински ефектите на детоксикацията, трябва да облекчите, прочистите и нахраните тялото, като започнете отвътре!

 

Когато органите ви са чисти и работата им е олекотена, те могат да изпълняват своята функция по-ефективно и да излекуват тялото.

 

Детоксикацията спомага за намаляването на килограмите, прилива на енергия и стимулира естественото излекуване на тялото от много симптоми като храносмилателни проблеми, акне, възпалителни процеси.

 

Терминът, който стана толкова популярен напоследък, не е никак нов. Древната източна медицина е поддръжник на практиката от хиляди години.

 

По време на детоксикация кръвта, червата и черният дроб се пречистват чрез постене, стимулиране и подхранване. Можете да изберете период на детоксикация от 1-2 дни, седмица или месец, в зависимост от вашите нужди и цели. Преди това, обаче, не забравяйте да се обърнете към вашия лекар или диетолог.

 

В съвременния свят сме обградени от токсини навсякъде – във водата, въздуха, храната, козметичните продукти и почистващите препарати. Тялото ни складира тези токсини, докато постепенно прераснат в симптоми като инфекции, умора, кожни проблеми, умствена изтощесност или наднормено тегло.

 

По време на детоксикация изключете кафето, алкохола, рафинираната захар, цигарите и домашните препарати. Почивайте активно, прекарвайте време в спокойни занимания и хапвайте леки сурови храни. Избягвайте месото и мазното.

 

Ето някои лесни практики, които можете да внесете в ежедневието си и във вашия личен период на детоксикация.

 

Топла вода

 

Една от най-простите практики е приемането на топла вода всеки час. Правете това в продължение на 1-2 седмици. Горещата вода способства изхвърлянето на токсините и само за няколко седмици имунната ви система ще се възстанови естествено!

 

Сутрешна вода с лимон

 

9829

 

Когато се събудите сутрин, изпийте чаша топла вода със сок от лимон. Това ще ре-хидратира тялото след съня и ще събуди храносмилателния тракт.

 

Детоксикиращи храни

 

 

Много храни пречистват тялото естествено. Суровите плодове и зеленчуци имат най-силно действие, особено зеленолистни като броколи, брюкселско зеле, ряпа и цвекло. Можете да приложите и 5-дневен режим само на детоксикиращи сокове от плодове и зеленчуци и вода.

 

Билкова детоксикация

За нежно и деликатно почистване, можете да изберете чайове от билки, които притежават детоксикиращ ефект. Известни пречистващи билки са корен от женско биле, сладък корен, момордика, джинджифил.

 

Пречистване на черния дроб

 

 

След пречистването на храносмилателната система е добре да се погрижите и за това на черния дроб, особено ако страдате от главоболия, ниска концентрация и объркване или летаргия. Най-добрите детоксикиращи продукти съдържат куркума и магарешки бодил.

Рецепти