5 етерични масла за спокойно тяло и душа
от Kulinar.bg | 23 май 2013
Използвани са още от древните египтяни заради лечебните им свойства

Когато се прилагат правилно, етеричните масла могат да направят чудеса. Използвани са още от древните египтяни заради лечебните им свойства, антибактериалното и болкоуспокоително действие.

От научна гледна точка, тези масла са много ефективни, защото многобройните рецептори в носната кухина се свързват с лимбичната система на мозъка – зоната, отговорна за емоциите, паметта, обонянието и т.н.

От чисто човешка гледна точка, етеричните масла просто ухаят прекрасно и ни карат да се чувстваме отпуснати.

Независимо дали ги използвате, за да подобрите състоянието на здравето си или настроението си, най-добре е първо да започнете с намаляването на стреса. Много често физическото тяло интерпретира стреса като болка, а следните пет масла знаят точно къде ни "боли"...

Лавандула

Вероятно най-популярното есенциално масло, лавандулата може да се определи като универсална. Със своя успокояващ, земен, леко сладникав, но свеж цветен аромат, тя уравновесява както духа, така и тялото. Може да бъде използвана като болкоуспокояващо средство при болка в мускулите и ставите, или като антисептик при повърхностни наранявания, изгаряния, ухапвания от насекоми.

Тамян

Въпреки че се свързва най-вече с религиозни практики, ароматът на тамяна го превръща и в много полезно етерично олио. Маслото от тамян може директно да бъде нанасяно върху кожата, за подмладяване на клетките и заздравяване на тъканта. Полезно е и при определени дихателни проблеми, като астма, кашлица или бронхит.

Роза

11618Снимка: sxc.hu

В България сме благословени с чудесни "розови" традиции. Етеричното масло от роза действа като естествен антидепресант, може да бъде използвано при третиране на екзема, както и за облекчаване на симптомите на менопауза.

Лайка

Има два вида – масло от немска лайка и масло от римска лайка. Немската лайка е идеална при кожни раздразнения, а римската – при душевни тревоги, параноични състояния.

Ванилия

Според някои специалисти по ароматерапия, ароматът на ванилия най-много се доближава до този на майчиното мляко. Вероятно на тази прилика се дължи силното релаксиращо действие на ванилията. Освен това, тя работи чудесно при раздразнен стомах.

Имайте предвид, че поради силната потентност на етеричните масла, най-добре е те да се комбинират с масло-носител, например бадемово масло или такова от жожоба.

Етеричното масло може директно да бъде приложено върху кожата, например при масаж, или да бъде нанесено като компрес. Няколко капки могат да бъдат добавяни в солите за вана, за заздравяване на кожата и отпускане на мускулите.

Преди да се спрете на етерично масло, задължително се запознайте максимално подробно с неговите ефекти, тъй като някои масла могат да реагират негативно при определени медицински състояния, бременност, силна слънчева светлина и т.н.

Припомнете си и натуралните ароматизатори за кухнята.

Рецепти