С минаването на годините и приближиването до менопаузата, жените стават по-поддатливи на сърдечни проблеми.
Нивата на естроген стават доста ограничени с менопаузата, а когато се стигне до дефицит, увеличава се риска от сърдечно-съдова болест.
Според различни статистики, сърдечните проблеми, сред които влизат сърдечния удар и сърдечната недостатъчност, са основните причини за смърт сред нежната половина на човечеството.
Има обаче 5 хранителни вещества, които могат да помогнат на женското сърце, както и да намалят риска от други хронични състояния като остеопороза, диабет, рак на гърдата, високо кръвно налягане.
Нека видим кои са те...
Витамин D
Жените, които не получават достатъчни количества от този витамин, страдат от крехки кости и още по-лошо – остеопороза. Проучване, публикувано в Журнала по медицина на Нова Англия, доказва, че приемът на високи дози витамин D на дневна база реално може да намали риска от фрактури при възрастни жени с цели 30%.
Има 3 начина, чрез които се приема този ключов витамин – чрез козата, чрез храната и чрез суплементи. За съжаление, с остаряването на кожата, тя става все по-неспособна да произвежда витамин D чрез излагането на директна слънчева светлина. Ето защо е важно да се приемат хранителни продукти, богати на този "слънчев" нутриент.
Калций
Калцият помага на тялото да създава нови костни клетки, а с остаряването и менопаузата, този процес става все по-невъзможен. Пиенето на мляко, за съжаление, не е достатъчно, за да си набавяме калций в необходимите количества.
Ето защо при възрастните жени е добре да се приема до 600 мг калциев суплемент 2 пъти дневно. Има 2 основни форми на калция като добавка – калциев карбонат и калциев цитрат. Първият не е особено скъп и се абсорбира най-добре с храната, докато вторият може да бъде приет и на празен стомах.
Припомнете си най-богатите на калций храни.
Омега 3 мастни киселини
Според различни изследвания, добрият прием на омега 3 може да повиши добрия холестерол и да понижи лошия. В случая добра идея са суплементите с рибено масло.
Витамин B12
Изследователи проследяват около 73 хиляди жени след менопаузата им в продължение на 9 години. Сред тях около 5.5% са анемични. Учените стигат до заключението, че жените с анемия консумират по-малко протеини, фолиева киселина (витамин В9), желязо, витамин С и витамин В12.
Ниските нива на последния са характерни за по-възрастните жени, защото вероятно имат недостиг на солна киселина в стомага, която го абсорбира.
Жените с недостиг на този витамин страдат от постоянно умора, загуба на тегло, слаба памет, деменция и депресия.
Фолиева киселина (витамин В9)
Тя е необходима не само за бременни жени. Фолиевата киселина е отлична за здравето на сърцето, защото помага за изграждането на нова тъкан и за възпроизвеждането на червени кръвни клетки.