5 здравословни рецепти за палачинки
от Мартина Николова | 27 ноември 2013
Ще харесате рецептите, дори само защото са нови и различни

Искате да се събудите и да хапнете нещо вкусно, ободряващо, но по възможност нискокалорично!?

 

Тези, които възкликнаха, че такава закуска не съществува, ние ще опровергаем със следните няколко рецепти. Става дума за 5 здравословни и вкусни рецепти за палачинки. Разбира се, за да не се лишаваме съвсем от сладкия вкус, в някои от тях има по малко захар, която можете да замените с мед или друг по-здравословен заместител


Палачинки с фъстъчено масло

 

Продукти: 1.5 чаша брашно, 6 лъжици захар, 2 чаени лъжички бакпулвер, 1 щипка сол, 1 ¼ чаша нискомаслено мляко, ¼ чаша фъстъчено масло, ½ лъжичка ванилов екстракт, 2 големи яйца, предварително разбити.

 

Постепенно смесете брашното с бакпулвера, захарта, солта в купа. Комбинирайте млякото и останалите съставки. След това ги добавете към брашнената смес, като разбърквате постоянно, до получаване на гладка смес.

 

Слагайте по ¼ чаена чаша в загрят незалепващ тиган и пържете палачинките от двете страни до готовност (когато покафенеят леко и се получат балончета в текстурата).


Палачинки с ябълково пюре

 

Продукти: 1 чаша брашно, 1 лъжичка сода, половин щипка сол, 2 лъжици пшеничен зародиш, 1 чаша прясно мляко, смесено с 2 лъжици лимонов сок, ¼ чаша ябълково пюре (обелени или необелени ябълки, сварени с вода или ябълков сайдер, гъстотата е според вкуса), 2 лъжички олио, 1 голямо яйце, мед, плодове за декорация.

 

Смесете първите 4 съставки в купа, направете кладенче в средата на сместа. Смесете млякото, ябълковото пюре и олиото. И ги добавете към брашнената смес. Разбъркайте, колкото сухите съставки да се намокрят.

 

Намазнете много леко незалепващ тиган за палачинки и го загрейте. За всяка палачинка слагайте по ¼ чаша от сместа. Гответе до покафеняване на повърхността и появата на балончета върху палачинките.

 

Сервирайте с мед и плодове.


Лимонови палачинки с рикота

 

Продукти: 1.5 чаша брашно, 2 лъжици захар, 1 лъжичка сода, 1 щипка сол, 1.5 прясно мляко с 2 лъжици лимонов сок, разтворен в него, 2 големи яйца, 1 лъжица лимонови кори, 1/3 чаша сирене рикота, салатено олио.

 

В голяма купа смесете брашното, содата и солта. В друга купа разбъркайте млякото, жълтъците и лимоновите кори. Сложете течната смес в сухата и разбъркайте. След това я смесете с рикотата.

 

Разбийте белтъците с миксер на висока степан. С помощта на шпатула разбъркайте белтъците в основната смес. Не правете резки движения, за да не спаднат прекалено белтъците.

 

Загрейте незалепващ тиган, след това го намажете с малко мазнина. Слагайте по ½ чаша от сместа за всяка палачинка. Пържете палачинките по 2 минути от всяка страна, обръщайте ги с шпатула.

 

Сервирайте палачинките веднага с топинг по желание.

 

13437

Снимка: Photl.com


Палачинки с диви боровинки

 

Продукти: 1.5 овесени ядки, 1 чаша нискомаслено мляко с 2 лъжици лимонов сок в него, 1 чаша брашно тип 500, ½ чаша пълнозърнесто брашно, ¼ чаша захар, 1 лъжичка сода, 1 лъжичка бакпулвер, ½ лъжичка сол, ½ лъжичка канела на прах, 2 голями яйца, 2 белтъка, 1.5 нискомаслено мляко, олио, 2 чаши замразени диви боровинки, ¼ чаша захар, 1 лъжица лимонов сок, 1 щипка канела на прах.

 

Разбъркайте овесените ядки в млякото с лимоновия сок, оставете за 15 минути.

 

Смесете 2-та вида брашно, ¼ чаша захар, содата, бакпулвера, солта и ½ канела в купа. Разбъркайте добре. Разбъркайте яйцата и белтъците в отделна купа и ги смесете с млякото. Сложете сухите съставки с течните и разбъркайте.

 

Загрейте тигана за палачинки, намазнете го леко. Слагайте по половин чаша за всяка една палачинка и започнете пърженето. И тук законът за балончетата по повърхността на палачинката важи, като индикатор за готовност.

 

Готовите палачинки слагайте в плато, пазете ги топли.

 

Смесете боровинките, ¼ чаша захар, лимоновия сок в тиган. Загрейте на средна степен, добавете канелата на прах. Разбъркайте, докато се получи сос.

 

Залейте палачинките с него.


Морковени палачинките

 

Продукти: 1 ¼ чаша брашно, ¼ чаша смлени орехи, 2 лъжички бакпулвер, 1 лъжичка канела на прах, щипка сол, половин щипка индийско орехче, също толкова джинджифил и карамфил, ¼ чаша кафява захар, ¾ чаша мляко с лимонов сок (2 суп.лъж.), 1 лъжица олио, 1 лъжичка ванилов експракт, 2-3 разбити яйца, 450 грама рендосани моркови, 3 лъжици меко масло, 2 лъжици мед, олио за пържене.

 

Смесете брашното със следващите 7 съставки в голяма купа, разбъркайте добре. Смесете захарта със следващите 4 съставки и разбъркайте.

 

Разбъркайте двете смеси, но не много продължително. Добавете морковите и разбъркайте отново леко.

 

Загрейте тиган за палачинки на средна степен. Намазнете го и започнете пърженето на палачинките. По ¼ чаша от сместа ще е достатъчно за една палачинка.

 

Смесете маслото и меда в купичка и сервирайте палачинките с този топинг.

Рецепти