Вече си пожелахме "Честита първа пролет!”, въпреки че времето навън не се съобразява особено с нашите мечти за топло време и слънчеви лъчи. Докато скучаем, чакайки вездесъщото лято обаче, решихме да влезем във форма. И да променим храненето си!
Ето защо искаме да ви представим нашата инициатива "30-дневно предизвикателство: По една салата на ден”. Имате ли куража да кажете "Сбогом!” на лакомията и да направите една малка, но изключително ефективна стъпка към по-здравословния начин на живот?
Нашата идея е да ви убедим, че не е толкова трудно да спазвате разнообразен режим на хранене. Особено, когато разполагате с пролетни продукти! Свежите плодове и зеленчуци са прекрасна отправна точка за промяна в менюто.
Предизвикваме ви да замените едно от дневните си хапвания - обеда или вечерята - със салата. С минимални усилия ще...
...осигурите на организма си ударна доза витамини и полезни вещества
...усетите прилив на енергия, а тонусът ви ще се повиши драстично
...пречистите клетките си от токсините
...влезете във форма
Пролетта е идеалното време за промяна! Ето кои салати са включени в 30-дневното предизвикателство:
Ден 1
Китайско зеле и неговите най-добри приятели
снимка:Светла Иванова
Необходими продукти
1 китайско зеле
1 краставица
2 броя авокадо
1 глава резене (див копър)
3 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Нарежете китайското зеле, дивия копър и краставицата на тънки лентички.
Разбъркайте и овкусете с лимоновия сок, солта и зехтина. Сервирайте с украса от авокадо.
Ден 2
Испанска рецепта с полезната цикория
sxc.hu
Необходими продукти:
1 цикория
1 червена и 1 зелена чушка
10 маслини без костилка
1 глава лук
1 яйце
4 с.л. зехтин
3 с.л. оцет
2 ч.л. горчица
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1 щипка млян черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте старателно цикорията и я накъсайте. Изчистете и нарежете на тънки ивици чушките. Наситнете маслините и лука.
Сварете яйцето и намачкайте белтъка и жълтъка поотделно.
Към жълтъка добавете лука, зехтина, оцета, горчицата, пипера и солта.
Залейте салатата с дресинга и украсете с настъргания белтък. Консумирайте веднага!
Ден 3
Мултивкусно авокадо
sxc.hu
Необходими продукти:
1 авокадо
1 краставица
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. оцет
Начин на приготвяне:
Накълцайте краставицата, лука, копъра, чесъна, захарта и солта в купа. Разбъркайте старателно и поставете в хладилник.
След 20 минути нарежете авокадото и го прибавете към салатата. Разбъркайте отново и оставете на хладно за още 10 минути.
Отцедете салатата и я сервирайте, овкусена с оцет на вкус.
Ден 4
Манго в компанията на подправки
Необходими продукти:
4 броя манго
2 глави лук шалот
4 с.л. сок от лайм
2 с.л. зелен кориандър
2 с.л. зехтин
1 ч.л. черен и едър лют червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Разбъркайте в една купа сока от лайм, зехтина, пипера, кориандъра, лука и солта.
Нарежете мангото на кубчета, залейте го с дресинга и разбъркайте добре.
Поднесете салатата след 30-минутен престой в хладилник.
Ден 5
Запечени зеленчуци с лимон
Необходими продукти:
2 патладжана
2 червени чушки
1 домат
2 скилидки чесън
½ връзка магданоз
4 с.л. зехтин
½ лимон
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Запечете патладжаните, чушките и домата, докато омекнат, след което ги нарежете.
В отделна купичка смесете лимоновия сок, зехтина, пресования чесън и солта. С получената смес залейте зеленчуците и декорирайте с накълцания на ситно магданоз.
Ден 6
Гръцка салата със сирене фета
Необходими продукти:
2 домата
1 краставица
1 глава лук
1 зелена чушка
½ връзка магданоз
200 грама сирене фета
маслини
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет Balsamico
1 ч.л. риган
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите, краставицата, чушката, лука и магданоза на едро и ги наредете в голяма чиния.
Овкусете със зехтина, оцета, солта ригана. Наредете маслините и сиренето, нарязано на кубчета.
Ден 7
Салата със свеж дресинг и орехи
Необходими продукти:
2 домата
1 глава лук
2 зелени чушки
½ връзка магданоз
½ лимон
1 ч.ч. орехови ядки
2 стръка прясна мента
3 с.л. зехтин
2 с.л. меласа от нар
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Смесете зехтина, меласата от нар, лимоновия сок и солта.
С получената смес полейте нарязаните на дребно зеленчуци.
Украсете с ореховите ядки, изчакайте 5 минути и консумирайте с удоволствие!
Ден 8
Домати и сиренце с авокадо за разкош
photl.com
Необходими продукти:
4 домата
120 грама сирене фета
4 броя авокадо
3 люти чушлета
1 връзка пресен лук
3 стръка кориандър
2 с.л. лимонов сок
2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите, лютите чушки, лука, сиренето и авокадото. Смесете ги в купа.
Овкусете с лимоновия сок, кориандъра и солта.
Ден 9
Вкусно с броколи
sxc.hu
Необходими продукти:
300 грама броколи
100 грама сирене чедър
150 грама бекон
100 грама орехови ядки
1 глава червен лук
1 ч.л. сол
1 щипка млян черен пипер
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Задушете или сгответе на пара 300 грама броколи. Запържете бекона до златисто.
През това време настържете сиренето и нарежете лука на ситно.
Смесете всичко, докато зеленчуците и месото са топли.
Ден 10
Зеленчукова салата с макарони и дресинг
Необходими продукти:
2 ½ ч.ч. макарони
1 домат
2 краставици
1 глава лук
½ връзка магданоз
½ ч.ч. захар
½ ч.ч. ябълков оцет
½ ч.л. горчица на прах, чесън на прах и млян черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете макароните според инструкциите на опаковката.
Нарежете лука, домата и краставиците на ситно. Смесете ги с макароните.
Смесете захарта, магданоза, оцета, солта, зехтина, горчицата, чесъна и черния пипер в малка купа. Полейте макаронената салата с получения дресинг.