3 храни, които да не даваме на децата си
от Kulinar.bg | 07 май 2014
Храни, които вредят на здравето им, почти неусетно, но сигурно

Напоследък все по-често се наблюдават различни активности, породени от желанието да спрем детското затлъстяване.

 

Тъй като в световен мащаб това е проблем, който засяга всички по-развити страни. В това число и България.

 

Възрастовата граница на детското затлъстяване става все по-ниска. Именно тази стряскаща тенденция кара редица известни личности, като готвача Джейми Оливър, да се ангажират с различни активности, служещи за превенция на опасната тенденция.

 

Има някои несъзнателни грешки в храненето, които правим, а децата ни страдат от тях. Има някои вредни, дори опасни, съставки в някои готови храни, които купуваме за децата.

 

Сред тях са храни като: захарни бонбони, готови тестени закуски и дори храни с етикет "полезно". Но истината е малко по-различна. Следва кратък списък с вредните храни, които трябва да избягваме да купуваме за децата си.


Високо фруктозен царевичен сироп

 

С няколко думи той е силно генетично модифициран заместител на захарта. Но струва евтино за производителите, подслажда храната много добре, а какво става с организма на едно подрастващо дете не е от значение. Или поне така излиза, виждайки каква е практиката. Проведени са опити с плъхове, които са хранени с въпросния сироп и всички до един показват изключително високи стойности на затлъстяване. Тези резултати опровергават напълно твърденията, че от царевичния сироп не се пълнее. За съжаление той присъства в много сериозна част от преработените храни, в това число и тези, които се предполага, че се консумират от деца.

 

Частично хидрогенирано масло и трансмазнини

 

Знаем, че не всички мазнини са вредни за здравето. Тялото ни се нуждае от поемане на мазнини. Но трансмазнините често биват определяни като "убийци". Употребата на частично хидрогенирано масло увеличава срока на годност на дадена храна, но ние бихме казали, че по-скоро я прави негодна (имайки предвид вредата на това масло). Ако детето хапва храни, наситени с тези мазнини, то вероятността да увеличи нивата на лошия холестерол в бъдеще е значително по-голяма. А това, както знаете, е равно на риск от сърдечносъдови заболявания, диабет и инсулт.

 

Соя

 

Соята често се използва от производителите за манипулация на нас, потребителите. Соевите зърна не са проблем от своя страна. Но лошото идва, когато биват обработени по химичен път, за да могат да издържат на големите дози хербициди, с които се обработват. Соята се използва, за да намали паричната стойност на продукта. Соята може да присъства и в храни с етикет "полезно", но ние естествено не трябва да се доверяваме напълно, а да мислим преди да купуваме.

 

*Тези храни са вредни не само за малките, но и за възрастните, естествено. Трябва да направим всичко възможно да сведем употребата им до минимум.

 

Рецепти