3 подправки и си там!
от Kulinar.bg | 03 януари 2018
Как да се пренесем на някой остров, само с няколко подправки

Представете си следната ситуация: намирате се в някои екзотична страна, наемате си апартамент, отиваде до най-близкия пазар за подправки, избирате най-традиционните за страната, връщате се в апартамента и започвате да готвите, нещо традиционно и много вкусно.

 

Харесва ли ви една такава почивка? На нас определно да! Различна, вълнуваща и много "вкусна" почивка.

 

Дори и да нямате възможност да си спертнете такава ваканция точно в момента, не пречи да се запознаете с 3 от най-традиционните подправки на страни и региони – популярни туристически дестинации.

 

На някои места, както сами ще се убедите, подправките са заменени от някои алкохоли. Но това не бива да ви учудва, тъй като алкохолът, добавен в ястие, е повече от подправка.

 

А защо не и да си приготвите нещо още сега и мислено да се пренесете на Карибите или в Непал.

 

Бенгал - кимион, кориандър и куркума.

 

Мианмар (Бирма) – джинджифил, чили и куркума.

 

Кариби – майорана, кориандър и Scotch bonnet – вид чили чушка, която е характерна за региона на Карибския басейн.

 

Централна Азия – кедрови ядки, шамфъстък и канела.

 

Китай – семена от копър, канела и карамфил.

 

Източна Африка – Сминдух, карамфил и канела.

 

Англия – магданоз, розмарин, мащерка.

 

Франция – червено вино (тук излизаме от подправките, но няма как, щом става дума за Франция), босилек и чесън.

 

Гърция – лимон, зехтин, риган.

 

Унгария – кромид лук, свинска мас, червени чушки.

 

Ливан – лимонов сок, зехтин и чесън.

 

Средиземноморие – каперси, чесън и риган.

 

Мексико – чили, домати и лайм.

 

Близък Изток/Северна Африка – кимион, лимон и магданоз.

 

Мароко – кориандър, канела и кимион.

 

Непал – чили чушки, джинджифил, лайм.

 

Нормандия – ябълка, сайдер и калвадос.

 

Северозападна Африка – кимион, чесън, мента.

 

Северна Италия – оцет, вино и чесън.

 

Пакистан – кимион, кориандър и джинджифил.

 

Персия/Иран – магданоз, чесън, мента.

 

Прованс – зехтин, мащерка, градински чай.

 

Хавай – моркса сол, морски водорасли и ядки от дървото кукуи – маслодайно дърво, от което се правят и свещи. Ядката е известна още като индийски орех.

Рецепти