Херинга по шведски
от Kulinar.bg | 04 март 2013
Има безброй рецепти за приготвяне на херинга

Съществуват различни начини за сервиране и консумиране на херинга. Приятелите от Peika.bg ни предлагат по интересните от тях. Ако сте решили да сготвите херинга, можете да почерпите няколко идеи.


Най-важното: Преди да я отпишете като мазна аншоа, имайте предвид, че херингата е неразделна част не само от скандинавската кухня, но и от скандинавската култура. В Швеция има шанс да ядете атлантическа или балтийска херинга. Разликата между двете е, че балтийската е по-дребна и по-малко солена.

 

В шведските домове херингата се сервира като основно ястие, а поднасянето й като гарнитура се смята за чиста ерес.


Как се приготвя: Мариноване, печене, пържене, сотиране или опушване са основните начини за приготвянето на тази вкусна риба. Има безброй рецепти за приготвяне на херинга – херинга във винен сос, херинга с цвекло и касис, херинга с лук или горчица – това са само част от някои от по-вкусните видове, които може да срещнете в ордьовъра си.


Херингата на всички херинги: Популярна в Северна Швеция и в шведската част на Лапландия е surströmming – ферментирала балтийска херинга. Тя има силен мирис на вкиснато и затова се приготвя на открито, най-често през август. Обикновено се продава в консерви. Приготвя се, като осолена херинга се слага във варел и престоява там около два месеца, след което се прехвърля в консервни кутии, за да продължи процесът на загниване. От шест месеца до година престоява, а после се разнася по магазините.


Преди да решите, че искате да си вземете такава консерва за спомен, имайте предвид, че пренасянето им е забранено на някои от главните летища.

Музей?: Ферментиралата балтийска херинга до такава степен е станала част от шведската култура, че й е посветен музей на остров Скепсмален. Посетителите на музея могат да научат много за историята на херингата, както и различни техники за приготвянето й.


Херингата върви най-добре със студено мляко, но ако не обичате такова, всяка напитка, с мек вкус, който противодейства на солта – ще ви свърши работа. Някои предпочитат и бира или водка.

 

Останалите съвети можете да откриете в Peika.bg!

 

Рецепти